mytasteindonesia.com

Tuesday, 20 September 2011

LEMAK PEDAS DAGING KAMBING






Assalamualaikum...salam selasa....berckp ttg daging kambing...ader awal2 lgi dh angkat tgn...."x mkn daging kambing"....tapi bagi keluarga UJ..mmg peberet nih...Wat lamb chop ke,wat msk kari ,wat lemak pedas ker..."what everlah"...gerenti licin...itulah penangan daging kambing bagi keluarga Uj.Oklah bebrapa hari yg lepas UJ dh kongsikan sambal hijau daging kambing..disbbkan daging ni ader berbaki lagi jadi Uj watlah masak lemak pedas pula....lebihkan halia dan serai serta cili api...walah...x hinggat donia sekejap...oklah...jom cek resepinya.....



bhn:

1 kilo daging kambing dibasuh dan ditoskan
santan dari sebijik kelapa
segenggam cili api*
1 inci kunyit hidup*
2 inci halia*
3 ulas bwg kecil*
1 ulas bwg putih*
5 btg serai diketuk
sedikit garam
sedikit air utk mengempukkn daging

cara:

1.  tumbuk bhn bertanda*
2.  add bhn bertanda kedlm periuk berserta daging.masak atas api sehingga daging empuk
3.  jika perlu tambah air sedikit.
4.  bila daging dh empuk addkan serai ketuk serta santan.kacau sebati
5.  bila santan dh mendidih add garam..biar mereneh seketika.
6.  bilasantan dh memekat.tutup api siap utk dihidangkn...



 " selamat mencuba"













No comments:

Post a Comment