mytasteindonesia.com

Monday, 5 September 2011

NASI AYAM


                                                            








Assalamualaikum...UJ ucapkan semua kpd rkn2 yg sudi singgah ke blog UJ ni...kita masih lagi berada didlm bulan raya..." selamat hari raya...maaf zahir dan batin "UJ ucapkan.Lama betul UJ x berblog....yelah disbbkan kesibukan yg teramat sgt byk resepi yg tertangguh utk diN3kn....ok lah ekceli resepi nasi ayam ni adalah resepi utk  berbuka posa bulan ramadhan dulu...x pelah ekkk...UJ tetap nk kongsikan juga resepi ni buat koleksi serta sedia utk dikongsikan  bersama rkn2...ok lah jom kita roll resepinya:





bhn utk ayam

     1 ekor ayam dibelah 2
     3 sudu bsr serbuk cili kering*
     3 sudu bsr sos tiram*
     4 sudu bsr madu*
     3 sudu bsr oren sunquick*
     sedikit garam*
     myk utk menggoreng secara deep fried

cara:

    1. ayam dicuci bersih
    2. gaul  bhn yg bertanda* dan lumurkan keatas ayam serata.perap selama1~2 jam.
    3..bila perapan dh mesra kukus ayam tadi selama sehingga masak(caranya cucuk ayam 
        garfu..jika keluar air jernih bolelah ditutp apinya)
    4. toskan ayam seketika
    5. pnskan myk.goreng sehingga kulit luarnya keperang-perangan.tutup api angkat.
    6. ketepikan.
   




  bhn nasi:

   3 cwn beras(UJ guna beras basmati monggul faiza)- basuh bersih dan toskan.
   3 1/4 cwn air
   1 biji bwg besar*
   3 ulas bwg kecil*
   3 ulas bwg putih*
   1 inci halia*( kisar bhn bertanda*)
   1 ulas kiub ayam maggie
   sedikit rempah 3 serangkai( kulit kayu manis,bunga lawang dan buah pelaga)
  1 sudu bsr susu pekat 
  3 sudu bsr margerine
  1 sudu bsr  myk masak
  2 btg serai diketuk
  3 helai daun pandan disimpul
  sedikit pewarna kuning
 sedikit garam serta perasa

cara:

 1. pnskn periuk add margerine serta myk.
 2. add rempah 3 serangkai,serai serta daun pandan
 3. add bhn kisar .kacau sehingga naik bau.add pewarna kuning
 4. bila bhn tumis dh pecah myk add beras dan gaul rata
 5. add air,susu pekat garam,kiub ayam,serta perasa.gaul rata.
 6. biarkan nasi masak.dgn api yg perlahan.



 bhn sup:

 4 ulas bwg kecil*
 3 ulas bwg putih* 
 1 inci halia*
 2 ulas kiub daging maggie(klu x der kuib ayam pun bole gak)
 1 btg kulit kayu manis
 2 kuntum bunga lawang
 2 biji buah pelaga
 2 mangkuk air
 sedikit myk utk menumis
 sedikit daun sup serta bwg goreng

cara:

1.  pnskan periuk.add  kulit kayu manis,bunga lawang serta buah pelaga.
2. add bhn kisar.kacau sehingga naik bau.
3. add air serta kiub daging.biar mereneh
4. add  garam serta perasa
5. bila sup dh masak addkan daun sup serta bwg goreng

bhn sambal:

 10 biji cili merah( buang biji)*
 10 biji cili api*
 1 ulas bwg putih *
 2 cwn air
 1/4 cwn cili sos life
 garam serta gula
3 biji  perahan limau kasturi

 cara:

 1. kisar bhn bertanda dgn 2 cwn air.jgn terlalu hancur
 2. addkn dlm periuk.
 3. bila cili dh masak addkan sos cili,garam ,gula serta perahan limau kasturi.
 4. imbangkan rasanya.bila rasa dh ok tutup api.angkat

 bhn sampingan utk dimkn:

 1 biji tomato dihiris
 1 biji timun dihiris
3 tangkai daun salad





  " Selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment