mytasteindonesia.com

Sunday, 18 September 2011

SAMBAL HIJAU DAGING KAMBING





Assalamualaikum....lama jugak UJ x mengN3kan resepi...maklum jelah kan...bulan raya ni...sibuk menghadiri jamuan rumah terbuka rakan2 rapat serta saudara mara.hari ni freelah sikit barulah dpt jeling2 blog dan mengN3kan resepi yg tertangguh...ok lah...tukan...kalau sebut jer daging kambing...ader yg suka dan x suka...tapi..klu daging kambing mmg mnjadi peberet keluarga UJ...oklah  kita terus jelah ke resepi...sbb masa pun x mengizinkan utk Uj berceloteh pjg2...sbb sibuk sesgt...kali ni Uj nk share satu resepi iaitu daging kambing masak hijau..simple jer...janji sodap...bila mkn pns2.....walahhhh...ok jom...



bhn:

 1 kg dging kambing dibersihkan dan ditoskan airnya
 1 genggam cili api ditumbuk
 2 biji bwg bsr dihiris kasar
 sedikit garam
 sedikit serbuk kunyit
 sedikit perasa
 myk utk menumis
 sedikit air


 cara:
1. gaul kan daging kambing dgn serbuk kunyit serta sedikit garam.perap selama 1/2 jam
2. pnskan kuali.add myk
3. add daging kambing masak sehingga empuk(jika perlu tambah air sedikit supaya empuk)
4..bila daging dh empuk.angkat
5. dgn myk yg berbaki goreng cili api sehingga masak.bila cili dh masak add garam serta perasa.kacau rata.
6. add daging serta bwg bsr hiris.kacau rata..angkat.
7. sedia utk dihidangkn....mkn pns2.....


  " selamat mencuba"





No comments:

Post a Comment