mytasteindonesia.com

Monday, 5 September 2011

SNOW ALMOND





Mmg sedap biskut ni...bila mkn terasa aroma kopinya..ditambah pula dgn rasa2 coklat..walah...sedap gillos gitu...Ok UJ malas nk celoteh pjg2 sbb byk resepi yg tertangguh yg nk UJ N3kan...ok jom layan resepi biskut snow almond ni....

 Snow Almond
 Sumber resepi dari Hana dan Arah.....( tq hana dan arah diatas resepi sedap ni)

 bhn:

250g mentega
50 g gula halus
50 g serbuk badam @ badam kisar
50g tepung ubi
250 g cofeemate
25 g nestum dikisar
1 sk esen kopi
1 biji telur
tepung gandum secukupnya....

utk salutan:

coklat masakan ( msk secara double boil)
srbuk roti @ nestum




cara:


1.  pukul mentega dan gula sehingga kembang.Add esen kopi,telur dan pukul lgi sehingga berkerim.
2.  add badam kisar,tepung ubi,nestum serta cofee mate.Gaul rata dgn menggunakan spectula.
3.  add tepung gandum sedikit demi sedikit.Uli sehingga mjdi doh dan x melekat ditgn serta bolelah diterap.
4.  bentukan mengikut suka hati(bulat,empat segi atau bujur)
5.  bkr sehingga 170 degree~ 180 degree atau sehingga keperangan.
6.  sejukan diatas redai.
7.  cairkan coklat masakan secara double boil. Celup biskut tdi kemudian golek2kn diatas serbuk roti
8.  simpan dlm bekas kedap udara




  " Selamat mencuba"






No comments:

Post a Comment