mytasteindonesia.com

Thursday, 6 October 2011

JAPANESE CHEESE CAKE




Alahai...dah lama jugak UJ x mengecheese...Almaklum jelah disbbkan kesuntukan masa serta..jadual harian yg amat ketat..maka x mengizinkan Uj utk mengecheese.Terbayang2  kelembutan  struktur cheese cake yg dibakar..ermmm apa lagi klu japanese cheese cake..aromanya satu rumah..wangi semerbak bauan cheesenya
Rata2 ramai yg dh buat cotton soft jananese cheesecake sumber dari  Puan Alma dari ruang kongsi resepikan...sape dh buat..angkat tgn...mmg sedapkan...rasanya bila dh buat sekali nk buat kedua kali pulak kan..kerana dek kelembutannya...ok..tapi kli ni Uj nk kongsikan..japanese cheese cake sumber dari Catherine Lau ( betul ke ejaan namanya..klu silap maafkan Uj yer)..ermm resepi kek beliau ni jugak sedap..ader haruman parutan kulit oren..walah ..bila mkn x hinggat...sepotong2 masuk mulut....ni pun tgh menaip penuh mulut...heheh ok sape nk cobe jom..wa cakap Lu..mmg sedap beb....




Japanese Cheese cake
Sumber: Catherine Lau

bhn:

60 g butter
250 g cheese cream(uj guna philly)
120 ml whipping cream
50 g plain flour(  Uj guna tepung gandum)
30 g tepung jagung
3 bj kuning telur
1 biji telur
1/8 sudu teh garam
1 sudu teh jus lemon(Uj guna jus limau kasturi)
2 sudu teh parutan kulit lemon(Uj guna perutan oren sunkist)
5 biji telur putih
120g gula kastor

cara:
       guna loyang 23 cm (pnskan oven terlebih dahulu)

1.  cream cheese,butter dan whipping cream dimasak secara double boil.masak sehingga smooth dan
     ketepikan.
2.  add kesemua tepung.kacau sebati dan tuang kedlm adunan chesse tadi.kacau sebati dan rata.
3.  addkan kuning telur serta 1 biji telur tadi ,garam,parutah kulit lemon dan perahan lemon kedlm adunan
     adunan chesse tadi.gaul rata.
4. putar putih telur bersama gula sehingga mnjadi meringue
5. addkn adunan meringue kedlm adunan cheese tadi.kaub balikan sehingga rata
6. tuangkan kedlm loyang.masak secara water bath selama 1 jam atau sehingga dgn suhu 160 darjah.


         
                         Abaikan kulitnya yg menggerutu yu yer yg penting rasanya hehe =D

" selamat mencuba"





























No comments:

Post a Comment