mytasteindonesia.com

Thursday, 6 October 2011

KETAM SWEET N SOUR



Assalamualaikum...salam khamis dan selamat berpuasa kpd rkn2 yg berpuasa sunat khamis ari ni.Kalau sebut jer ketam...haaa mmg peberet kami sekeluarga...X kiralah masak apepun msk lemak ciliapi ke,masak sweet n sour ker,msk kari atau buat sup ker ermmm mmg laju jer mkn x toleh kanan kiri lagi dah mmg x nmpk org pun sbb asyik sgt duk mengopek isi ketam.Ketam ader sesetgh org malas nk mkn sebab nk memakannya mmg rumit sikit...nk kena sabar  kopek satu keping isinyanya pastu belek pulak sebelah lagi..klu x mkn betul2 rugi ooo.Yelah ketam ni bukan lah murah dan isinya x byk mane pun..tapi disbbkan terpeberet sgt lagipun dh lama x mkn ketam..maka tutup mate jerlah membelinya..esuk lusa mkn goreng ikn masin lah pulak...hehe...ok lah kali ni...Uj nk kongsikan dgn rkn2 semua menu ketam sweet n sour versi Uj...mungkin lain org..lain versinya..tpi klu nk cube versi Uj ..jom kita lihat bhn2nya....



bhn:

4 ekor ketam dibersihkan dan basuh dibelah 2
1/4 cwn cili kering kisar
10 biji cili api
1/4 cwn sos cili ( Uj guna life)
2 biji bwg besar dihiris kasar
2 ulas bwg putih diketuk
2 dudu bsr sos tiram
sedikit garam
sedikit kunyit serbuk
sedikit gula
sedikit air
sedikit myk utk menumis

cara:

1. gaul ketam dgn serbuk kunyit dan garam..ketepikn
2. pnskn myk.add ketam.goreng sehingga ketam setengah msk.angkat
3. kurangkn myk dlm kuali...add bwg putih ketuk.add cili kering kisar.goreng sehingga
    cili kering benar2 msk.
4. add sos cili serta sos tiram.kacau rata.add garam dan gula.beserta sedikit air.kacau rata
5. add ketam kacau rata...
6. add bwg besar hiris.kacau rata..biarkn sebentar...dan angkat.
7. sedia utk dihidangkn







"selamat mencuba"



















No comments:

Post a Comment