mytasteindonesia.com

Saturday, 22 October 2011

LAKSA






Assalamualaikum...laksa oh..laksa...sape suka mkn laksa..wahhh ramai yg suka kan...kombinasi masam,pedas dan rasa kuah yg sedap...mmg mnyelerakan...klu potong cili api pastu tergigit...owhhh...meleleh air liur dan airmata...namun bagitu nk teruskan jugak menghirup kuahnya..yumyum...oklahh...ari ni UJ wat laksa jer utk menu tghari...maklumlah bulan terang...mlm kang nk ajak cik somi pekena mkn kat luar pulak..tulah utk tghari ni masak menu yg simple2 jer....Laksa nikan ader byk versi...lain org...lain cara buatannya...Tapi klu nk try wat cara Uj...jom Uj kongsikan resepinya.....ok.......



bhn kuah :

1/2 kilo ikan kembung pelaling
1/2 kilo ikan sardin
segenggam cili kering*
8 ulas bwg kecil*
sedikit belacan*
secekak daun kesom (ambil setgh cekak ambil daun dan kisar*)
3 tangkai bunga kantan ( 2 tangkai dihiris dan dikisar*)
7 keping asam keping (ikut tahap kemasaman yg diingini)
garam,perasa serta serbuk kunyit
1 mangkuk air

cara:

1. rebus kedua jenis ikan dan kisar halus(kisar bersama air rebusan sekali)
2. kisar bhn yg bertanda sehingga lumat
3. addkan dlm periuk ikan kisar serta bhn kisar klu perlu add sedikit air add kunyit serbuk.kacau sehingga
    sebati dan rata.
4. addkan asam keping..masak atas api yg sedrhana sehingga kuah mendidih
5. bila dh mendidih addkan sebhgian daun kesom tdi serta 1 tangkai bunga kantan .biar merenah dan kuah
    memekat.add garam serta perasa.
6. kacau rata.tutup api angkat.


bhn mee:

1. rebus mee sehingga kembang..toskan.ketepikan

bhn sampingan utk dimkn bersama laksa:

timun dihiris
telur direbus
daun salad dihiris
bwg bsr dihiris
daun selom
ciliapi/cili bsr dihiris( Uj suka cili api dihiris)




ok " slmt mencuba"





















No comments:

Post a Comment