mytasteindonesia.com

Thursday, 20 October 2011

LEMAK PEDAS MASIN KURAU BERSAMA TERUNG





Ellooo...sesungguhnya menu ni mmg lauk org kampung.UJ ingat lagi mak Uj suka tul masak lauk ni. masa dolu2..kami adik beradik berebut nkkan ikan masinnya..Yelah ikan masin ni klu dh dimasak  isinya tertanggal silap2 tinggal tulang..Tulang tulah yg kami suka..dihisap...kt celah2 tulang tu...ader serdak2 santannya..sedapnya...Uj klu masak menu ni mmg teringat masa kecik2 dulu...Satu lgi Uj suka nk beritau..klu masak gulai lemak pedas ikan masin ni nk kena hati2 sbb klu x betul..santan nya akn pecah myk...sbbnya ikan masin tu masin ...jadi bila dh di satukan dgn santan...tu yg menyebabkn gulai ni pecah myk...kadang2 Uj pun fail gak  bila  memsknya...walau pun ni salah satu lauk peberet Uj..satu lagi kena kurangkn garamnya...ok jom intai resepinya...



 bhn:

      5 ketul tulang ikan masin kurau
      segenggam cili api ( ikut kepedasan yg dikehendaki)*
      2 inci kunyit hidup *
      4 ulas bwg kecil*
      santan dari sebiji kelapa..asingkan pekat dan cairnya
      2 keping asam keping
      garam secukup rasa
     3 biji terung bulat dibelah 4

cara:

1.  tumbuk bhn bertanda*
2.  dlm periuk add bhn tumbuk,ikan masin,terung ,asam keping serta santan cair
3.  biar mereneh dgn api yg sederhana.kacau selalu supaya x pecah myk.
4.  bila dh mereneh add santan pekat.kacau selalu..hati2 supaya ikan masin x hancur.
5.  bila dh agak memekat add sedikit garam..kacau perlahan.tutup api
6.  sedia utk dihidangkn.....





" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment