mytasteindonesia.com

Thursday, 6 October 2011

SUP KETAM




Haaa kau mengetam lagi kita ari ni...hai..sape yg allergik dgn seafood ni tergaru2 lah yer bila dh memakannya.Tapi jgn lupe mkn ubat...Oklah..sebenarnya ketam ni aderlah lebihan dari ketam yg Uj masak semalam...Semalam Uj dh masak sweet n sour..so hari ni Uj nk wat sup pulak..ringkas jerkan..janji sodap..heheh...Uj malas nk berceloteh pjg2 disbbkan kesuntukan masa..maka kita terus jelah ke resepinya..sesiapa yg nak mencubanya silaknlah yer....



bhn:

4 ekor ketam dibersihkan dibasuh dan dibelah dua
1sudu bsr rempah ketumbar*
1 sudu bsr jintan putih*
1 sudu bsr jintan manis*
1 bj bwg besar dihiris#
3 ulas bwg putih diketuk#
sedikit rempah 3 serangkai(kulit kayu manis,bga lawang dan buah pelaga)3 cwn air
sedikit myk utk menumis
sedikit serbuk lada hitam
6 tangkai cili api dihiris...
2 biji tomato dibelah 4

cara:

1.  goreng bhn bertanda * dlm kuali tanpa myk.pastu dimesen kering
2.  dlm periuk add myk.tumis bhn bertanda #.addkan rempah 3 serangkai.bair naik bau
3.  add ketam gaul rata dan mesra bersama bhn tumisan..add air serta rempah yg dikisar tadi.biar
     mereneh seketika.
4.  biar sup  mendidih dan agak memekat. addkn tomato yg tlh dibelah tdi.
5. perasakan dgn garam,perasa serta serbuk lada hitam..kacau rata...biar mereneh add cili api dan angkat.









" selamat  mencuba"














No comments:

Post a Comment