mytasteindonesia.com

Thursday, 10 November 2011

ASAM PEDAS DAUN KARI IKAN CENCARU




Assalamualaikum...salam jumaat dan salam penghulu segala hari....pekaba semua...lama gak UJ x berblog...disebabkan resepi yg sentiasa berulang ditambah pula dgn kesibukan kerja harian...maka UJ x dpt mengN3kan resepi...oklah.... ini pun kira resepi berulang gak...tapi x pelah kan...dh gian nk menulis ni so ...Uj N3kn jugak resepi ni....Yelah sebut jer asam pedas terus air liur menjadi kecurkan..tapi bagi penggemar asam pedaslah..terasa-rasa air liur ni mengalir ditepi lidah...Walahhh dapat pulak dimkn panas2 lagi digandingkan pulak bersama nasi pns...sure x hingat sekejapAsam pedas ni pun byk versi...lain org lain caranya...lain negari lain rempah ratusnya.....Tapi bgi sesiapa yg nk mencuba asam pedas vwesi Uj...jomlah kita tguk bhn2nya....jom....kali ni UJ guna kan ikan cencaru bersama bendi..rasanya senonim pulak gandingan nya....




bhn:

     3 ekor ikan cencaru dibuang jaket dipotong 3
     segenggam cili kering*
     5 ulas bwg kecil*
     3 ulas bwg putih*
     1 inci hali*
      sedikit belacan*
     1/2 inci lengkuas*
     1 inci kunyit hidup*
      rempah 3 serangkai
     sedikit air asam jawa
     sedikit myk utk menumis
     3 cwn air
     sedikit serbuk lada hitam
     garam serta perasa
     3 tangkai daun kari
     5 tangkai  kacang bendi

cara:

  1.  blender bhn bertanda * sehingga lumat.
  2.  pnskan periuk add myk...addkan reempah 3 serangkai serta daun kari.tumis bhn bertanda sehingga
       pecah myk dan naik bau.
  3.  bila bhn dh naik bau addkan air asam jawa.kacau rata
  4.  add ikan gaul rata bersama bhn tumisan..biarkan sebentar
  5. bila dah sebati addkan air...biar mereneh sebentar
  6. addkan garam serta perasa..dan juga kacang bendi..
  7. tutup api dan taburkan serbuk lada hitam.





" selamat mencuba"











No comments:

Post a Comment