mytasteindonesia.com

Friday, 11 November 2011

LEMAK KOBIS SAMBAL BILIS






Assalamualaikum...salam berhujung minggu...dan selamat bercuti kpd rkn2 yg bercuti ari...haaa...ape menu tghari ni....dah mkn ker...seronoknya klu dpt berkumpul dan makan bersama2 keluargakan...ape menu yg dihidangkn pun semua sedap2...paling ringkas itulah menu yg paling sedap...ditambah pulak dgn adanya sambal..walahh.... bertambah2 nasi dipinggan...Hari ni UJ pun masak yg ringkas2 jer....lemak kobis digandingkanpulak dgn sambal bilis..pastu ada pulak ikan masin..ermmmm selera tul...maaflah yer..klu Uj masukan resepi ni...rasanya semua tau nk memasak lemak kobis ni....tapi  xpelah UJ sharekan jugaklah ..sekadar utk santapan mata.....



bhn:

     1/2 biji kobis (lagi sedap kobis yg padat tu)
     2 cwn santan pekat dari sebiji kelapa
     1 biji bwg besar dihiris
     segenggam ikan bilis
     garam dan perasa


cara:

  1.   potong kobis cuci bersih dan toskan
  2.   addkan kobis kedlm periuk beserta ikan bilis,santan dan juga bwg hiris
  3.   masak atas api kacau selalu sehingga santan mendidih dan kobis layu sedikit
  4.   add garam serta perasa.kacau rata dan tutup api
  5.   sedia utk dihidangkan...bolelah digandingkan dgn sambal bilis serta ikan masin goreng beserta nasi pns



"selamat mencuba"








No comments:

Post a Comment