mytasteindonesia.com

Thursday, 10 November 2011

KEK KUNING AKA KEK MENTEGA




Assalamualaikum...lama gak UJ x mengekek...terasa pulak nk membuatnya...belek2 buku resepi yg dh berhabuk dlm simpanan terpandang pulak resepi kek kuning..Dulu2 org pangge kek mentega ni kek kuning...selalunya Uj klu wat kek kuning ni dimalam raya punyalah meriah...kami adik beradik perempuan x sabo2 nk mengacau kek ni..yelah dulu mane ader whisk..semua main kacau ngan senduk kayu jer...berebut2lah nk mengacaunya...terlebih kacau..kek menjadi bantat..klu dulu nk wat kek ni punyalah susah hati...penat2 buat kek x menjadi..sbbnya..x tau tip2 membuat kek..bila tiba masukan telur tu..klu kacau punyalah lama..nk biarkan kek tu jadi kembang...hehehe sorang ckp sudah...sorang ckp belum lagi heheh..yelah ramai chef... byk pulak lah arahannya....tapi la ni dah tua2 ni bila dah tau tip2 membuat kek ...alahai...mudah pulak...x sampai pun 20 minit...kek dh  bole di masukan kedlm oven...tulah kan....zaman dulu vs zaman sekarang...bila diingat2kan ...Alhamdulillah dan Subhanallah..besarnya kurniaan Allah...Oklah ni pun UJ nk kongsi resepi turun temurun...dari mak Uj...Uj pun x tau sape punya resepi....UJ olahkan cwn mrnjadi timbangan...bagi Uj mudah lagi klu menggunakan timbangan ..terutama utk menimbang mentega atau margerine.....ok jom...kita buat....








bhn:

     250 g margerine ( dulu guna margerine) bole jer klu nk ditukokan ke mentega
     250 g gula kastor
     250 g tepung gandum *
     1/2 sudu teh baking powder*
     4 biji telur

cara: pnskan oven suhu 160 degree

1.   ayak bhn bertanda*
2.   putar mentega dan gula kastor sehingga kembang dan berkrim
3.  bila dh kembang add telur satu persatu.putar sebentar( sekejap jer)
4.  add tepung sedikit demi sedikit.kaub balikan sehingga tepung sebati dgn adunan
5.  sapu loyang dgn margerine dan ratakan dgn tepung
6.  add adunan kedlm loyang dan bakar selama 45~55 minit atau sehingga masak dgn suhu 160 degree



"selamat mencuba"





info...bole juga dimarblekan kek ni...




1 comment: