mytasteindonesia.com

Friday, 18 November 2011

LEMAK PEDAS KETAM BERSAMA NENAS




Sebut jer ketam ...bagi peminat ketam pasti kecur air liurkan...Apa lagi ketam ni bole dibagaikan resepinya...bole masak kari ketam,ketam sweet n sour..sup ketam...lemak pedas ketam...goreng pun sodapkan...Ekceli klu sebut jer lemak pedas ketam...wahh pasti dh tau apa gandingan yg sesuwaiii dgn ketam ni...tapi yg selalunya..ketam ni senonim dgn nenas...masak dgn daun kunyit pun sedap gak...koyak2kan jer daun kunyit tu..pastu terus masukan kedlm gulai...biar mereneh seketika..walahhh semerbak bau kuahnya....hehe..tapikan Uj nk bagitau..ekcely ni resepi ulangan yer...x pe....kan klu Uj buat siaran ulangan bgi resepi ni..sbb ari ni Uj masak lemak pedas ketam bersama nenas...resepinya telah pun UJ berikan sebelum ni diN3 label" ketam"tapi..kali ni UJ masukan sekadar nk memenuhi N3 dan juga buat santapan mata...x kisahkan...kawan2....



bhn:

4 ekor ketam bunga dibersihkan dan dibelah 2
segenggam cili api*
2 inci kunyit hidup*
santan dari sebiji kelapa
nenas tua dihiris dan dicelur kemudian toskan
garam serta  2 keping asam keping


cara:

1. tumbuk bhn bertanda*
2. add ketam kedlm periuk add bhn tumbuh santan asam keping serta sedikit garam.gaul rata
3. letak kan periuk atas api...kacau selalu jgn bagi santan pecah myk
4. bila kuah dh mendidih addkan nenas yg tlh dicelur tadi..gaul rata
5. addkan garam.biar mereneh dan tutup api..
6. sedia utk dihidangkan....









No comments:

Post a Comment