mytasteindonesia.com

Friday, 30 December 2011

COTTON SOFT JAPANESE CHEESECAKE






Rata2 ramai yg dh membuat resepi cheesecake ni kan..Resepi cheesecake ni  dari Puan Alma dari kongsi resepi.Mmg mablesslah cheesecake ni...Selalu Uj klu wat cotton soft cheesecake ni Uj suka menggunakan resepi dari Catherine Lau...tapi kali ni Uj nk try wat pulak resepi dari Puan Alma ni...kata orang nk mempelbagaikan resepi...x salah kan...mmg oklah gebu gebas jer keknya...lembut sgt....masuk mulut terus cair dimulut...hehehe...tapi Uj addkan parutan lemon nak bagi wangi lagi bau kek ni...walah hmmg wangi jer baunya...apa kata sesiapa yg belum mencuba tu bolelah mencubanya....bolelah dijadikan sebagai buah tgn kala bertandang kerumah kawan atau sedara mara...tentu mereka menyukainya....Terima kasih kpd Puan Alma diatas perkongsian ini.




resepi: cotton soft jananese cheesecake
sumber: dari Puan Alma dari kongsi resepi




bhn: A

250 cream cheese( Uj guna philly)
50 g butter
100 ml susu segar ( Uj guna cucu cair)
6 bj kuning telur
3 sudu bsr jus lemon
1/4 sudu kecil garam
60 g tepung superfine/tepung kek ( uj guna tepung gandum)
20 g tepung jagung
1 sudu bsr parutan lemon ( Uj tambah)

bhn: B

140 g gula kastor
6 bj kuning telur
3/4 jus lemon


cara:

1.  cairkan cream cheese,butter dan susu secara double boil.sejukan
2.  add tepung gandum,tepung jagung,kuning telur dan garam ,parutan lemon serta jus lemon kedlm adunan 
     cheese tadi supaya x bergentel
3. dlm bekas lain yg bersih putar putih telur dan jus lemon sehingga berbuih dan addkan gula.pukul lagi
    sehingga putih telur menjadi meringue .
4. add adunan A kedlm  adunan B.kacau sebati dgn menggunakan spektula atau senduk kayu.
5. Tuang kedlm loyang pmbakar.bakar selama 2 jam secara water bath ( mengikut oven masing)

" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment