mytasteindonesia.com

Thursday, 8 December 2011

GULAI SAYUR KELADI




Alahai...kenapa ek..semenjak dua menjak ni Uj suka sgt masak masakan kampung..Yelah lauk cengginilah yg membuka selera.Rata2 cuti sekolah ni ramai yg membuat kenduri kawen...Maka klu dh kenduri kawen tu menunya mestilah nasi beriani..ayam beriani...nasi minyak ayam masak merah atau kurma daging...betul x..Tulah bila masak sendiri..automatik selera ni lebih peka kpd masakan kampung....pekena ikan masin goreng  atau ikan goreng dah kira menyelerakan pun...apa lagi klu ada sambal belacan atau sambal gesek..." fuhhhh" malas nk cakap...Gulai sayur keladi ni pun salah satu lauk peberet Uj x yah tambah udang just tumbuk ikan bilis sedikit pun dh kira sodap...Tapi hati2 memilih keladi utk dibuat sayur...klu terkena keladi yg gatal..haaa cemane nk garu kt tekak heheh...oklah jom Uj nk kongsikan resepinya....




bhnnya:

5 btg keladi dibuang kulit arinya.
segenggam cili api( ikut tahap kepedasan yg diingini)*
2 inci kunyit hidup*
segenggam ikan bilis*( ditumbuk sedikit)
3 ulas bwg kecil*
3 cwn santan cair
2 cwn santan pekat
garam
sedikit perahan limau kasturi ( ikut tahap kemasaman yg dikehendaki)


cara:

1.  bersihkan batang keladi .buang kulit arinya..serta dicelur dgn air panas..basuh dan toskan
2.  tumbuk bhn bertanda*.add bhn bertanda kedlm periuk berserta santan cair dan sedikit garam
3.  masak sehingga mendidih sedikit kacau selalu.addkan keladi yg tlh dicelur tadi.kacau rata .
4.  addkan pula santan pekat..kacau serta tambahkn sedikit garam.Biar mendidih dan addkan perahan limau
     kasturi.kacau rata dan tutup api...
5. sedia utk dihidangkan.....







" Selamat mencuba"


2 comments:

  1. masakan kampung ni mmg sedap nor...ditambah pulak dimkn bersama ikan masin goreng...fuhhh sodap hehehe.....

    ReplyDelete