mytasteindonesia.com

Friday, 30 December 2011

LEMAK CILIAPI DAGING BERKENTANG




Assalamualaikum...slmt mlm semua..tik....tok...tik...tok...tahun 2011 hampir melabuhkan tirainya...hanya tinggal 1 ari aje lagi utk kita melangkah ke ambang 2012...Begitu cpt masa berlalu...byk kenangan pahit dan manis kita di spjg  tahun 2011 nikan....Begitu jugaklah bagi Uj...berderet2 resepi yg hendak di N3kan ke blog...Almaklum ajelah sekarang ni waktu teramat cpt berlalu...disbbkan kesibukan masa jugalah byk N3 Uj yg tertangguh....oklah jom Uj nk kongsikan resepi satu resepi iaitu lemak cili api daging berkentang....



bhnnya:

          1 kilo daging btg pinang ( dihiris ,dibasuh dan ditoskan)
           segenggam cili api ditumbuk ( mengikut tahap kepedasan yg diingini)
           2 inci kunyit hidup ditumbuk
           3 ulas bwg kecil ditumbuk
           2 inci halia ditumbuk
            santan dari sebiji kelapa
           3 btg serai diketuk
           4 biji kentang dibelah 4
           sedikit garam
           sedikit air utk mengempukan daging

cara:

1.   add daging serai serta bhn tumbuk kedlm periuk.Gaul rata.Masak atas api sehingga daging empuk jika
      perlu bolelah ditambah sedikit air.
2.   bila daging dh mula empuk bolehlah dimasukan santan dan kentang.kacau rata..supaya santan x pecah
      myk.kacau selalu
3.   bila santan dah mula memekat dan medidih bolehlah dimasukan garam.kacau rata.dan biar mereneh
      sebentar.kacau dan tutup api.Bolehlah disediakn...


" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment