mytasteindonesia.com

Saturday, 17 December 2011

LEMAK CILIAPI IKAN CENCARU BERSAMA CILI BESAR




Assalamualaikum...ermmm pjg tul nama lauknya kan...pe2 pun kira oklah tu..kang nk kata cencaru jer...konpius pulak sbb dimasak gulai...nak kata cencaru saja ada pulak gandingannya...kesian kat cili bsr tu x disebut lansung namanya...fikir punya fikir lantok pi lah...biar pjg pun nama menunya janji semua nya disbut...kesimpulannya ikan cencaru tu dimasak gulai lemak cili api digandingkan pulak dgn cili beso...perghhh...oklah jom kita intip2 bahannya....



bhnnya:

3 ekor ikan cencaru dibuang jaketnya dan dibasuh bersih
segenggam cili api ( ikut kepedasan yg dikehendaki)*
2 inci kunyit hidup*
3 keping asam gelugor
santan dari sebiji kelapa
7 tangkai cili besar dibelah 2
sedikit garam


cara:

1.   tumbuk bhn bertanda*.add kedalm periuk bersama ikan yg tlh dibersihkan.gaul bhn bersama ikan.
2.   add asam gelugur , cili bsr sedikit garam serta santan gaul rata.
3.   masak atas api..kacau selalu supaya santan x pecah myk.
4.   bila santan dh mula memekat add sekikit garam lagi..kacau rata dan tutup api.
5.   sedia utk dihidangkan..




" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment