mytasteindonesia.com

Sunday, 15 January 2012

BASIC BREAD...gila meroti lagi....




Assalamualaikum...salam hujung minggu kpd semua rakan2....dah minum ker...gi mane cuti2 cenggini...ermm x gi mane2 ke...atau duk kt rmh jer ke...dah minum ptg dah...Hisshhh byk pulak tanyer ek...bukan ape...Uj ni sekadar nk bertanya jer...dh minum ptg ker...ape menu minum ptg ari ni...alahai...Uj ari ni wat roti manis cicah ngan kopi O jer..tulah...selera pulak mkn roti ni..apa lagi klu hasilnya air tgn sendiri.......kena pulak ngan resepinya...walah..mmg lembut tu masuk mulut...Uj gila meroti lagi...aiyakkk!!!...syiok tul buat roti ni...Tkasih kpd rakan2 yg sudi berkongsi resepi...Oh ya kali ni Uj nk kongsikan satu resepi roti yg Uj intai2 dari dapur mamafami dan Tun Telani..iaitu basic bread...mmg sedap...gebu gebas jer roti nya....Anymz dari blog Mykitchen pun dh menerai wat roti ni....Terima kasih lah kpd rakan2 blog yg sudi menayangkan roti2 mereka ngan resepi2nya sekali...izinkan Uj sharekan resepinya disini yer...tkasih kembali....



resepi: basic bread
sumber : mamafami
              Tun -Telani
              Anymz dari blog Mykitchen..




bhnnya:

bhn A:

500 g tepung roti
100 g gula kastor
30 g susu tepung
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil bread softener-optional
1 sudu kecil bread improver-optional
4 sudu kecil yis segera
30 g shortening ( Uj tambah)

bhn B:
250 ml air
1 biji telur dipukul sedikit

bhn C:
80 g margerine

bhn D:
gula kastor utk ditabur diatas permukaan roti


cara: 
kaedah  BM:

1. add semua bhn kedlm BM.pilih setting doh ( dlm 11/2 jam)
2. bila BM dh siap siap mengguli,kuarkan dan tumbuk2kn utk buang angin
3. bulat2kan doh sebesar 50g susun dlm loyang.spray air keatasnya  atau tutup dgn tuala basah pun bole.biar
    naik 2 kali ganda.
4. bila doh dh naik 2 kali ganda taburkan gula kasar diatas permukaan doh.spray dgn air permukaan doh
    sekali lagi.
5. pnskan oven 180 degree.dan bakar  doh selama 20~30 minit.
6. kuarkan roti dan sapukan dgn margerine di atas permukaan roti supaya berkilat.




kaedah mengguli:

1. Add semua bhn dan uli sehingga doh menjadi lembut dan elastik.Selepas itu bolelah dibairkan doh naik
    2 kali ganda dan.seterusnya bole ikut kaedah no 2 sehingga no 6.







:"selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment