mytasteindonesia.com

Wednesday, 11 January 2012

BUBUR JAGUNG BERSAGU....lagi.....




Assalamualaikum....sehat ker ari ni...Uj harapkan semua rakan2 Uj sihat2 belaka yer...Panas btul cuaca ari ni...kena pulak waktu2 ptg ceggini..teriknya...mak aii sampai ke tulang....dah minum ptg ker...apa juadah minum ptg ari ni...Ari ni Uj buat bubur jagung bersagu lag mmg peberet tul ngan bubur jagung ni......kebetulan stok jagung yg dibeli oleh cik abang kite  ade lagi..klu tunggu lelama takut  X elok pulak jagung tu...sayangkan....nk dibuat cucur malaslah pulak...rasa tekak ni nk hirup lemak2manis santan jer gitew...ha ape lagi membuburlah Uj ptg ni....ok jom kita wat bubur jagung......digandingkan dgn air suam jer atau teh O kurang manis...jom...




bhn:

5 tongkol jagung diris isinya.ketepikan.
3 cwn santan dari sebiji kelapa
4 helai daun pandan disimpul
3/4 cwn gula (bole kurang jika x suka mains.ikut tahap kemainsan yg diingini)
sedikit garam
2 sudu bsr sagu biji( dibasuh dan ditoskan airnya)
11/2 cwn air


cara:

1. add jagung dlm periuk.add 11/2 cwn air,gula serta daun pandan.masak sehingga jagung empuk.
2. bila jagung dah empuk add santan ,sagu biji serta garam..kacau rata.
3. biar mendidih sebentar...tutup api...Sedia utk dihidangkan....




" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment