mytasteindonesia.com

Tuesday, 31 January 2012

CHILLED PEANUT BUTTER CHEESE CAKE





Assalamualaikum.....ari ni Uj mengechess lagi...gara2 nk habiskan krim keju yg berbaki.Beberapa hari lalu Uj berkunjung ke rumah seorang rakan karib Uj iaitu Zura....Beliau ni mmg rajin membaking.....maklumlah
beliau ni seorang suri rumahtangga sepenuh masa seperti mana Uj gak...bermacam2 resepi lah yg kami kongsikan...baru2 ni beliau hidangkan sepotong cheesecake iaitu peanut butter cheese cake....utk santapan Uj..mmg yummylah....x segan silu Uj minta sepotong lagi darinya...( hehe buat2 tebal muka)..."makaii 2 potong  dah aku sebat..."..pada Uj mmg the bestlah  cheese cake si Zura ni....Bila ditanya resepinya...dgn pantas Zura suruh Uj menyalinnya...dan sedia dikongsikan....Ok zura....tqvm. tapi Uj tambah sedikit bhnnya mengikut bhn yg Uj ada utk menambahkan ke yummyannnya lagi...( kira modified sikit)....dengan krim cheese yg berbaki ni Uj cuba membuatnya..ermmmmm  yumyumyum.....mablessss...Oklah ni Uj nk kongsikan resepinya dgn rakan2 yg ingin mencubanya...Sesiapa yg berminat bolelah....try...mmg sedap.....









bhnnya:

utk base:

100 g biskut digestive
80 g badam kisar ( Uj tambah)
4 sudu bsr mentega (Uj guna margerine)

utk filling:

250 g krim cheese (Uj guna philly)
15 g gelatin( Uj guna halalgel)
100 ml air pns
125 g gula kastor ( Uj guna 130 g)
100 g whipping cream ( Uj guna 125g)
100 g yogurt asli @ natural yogurt ( Uj guna 125g)
140 g peanut butter
sedikit capucino paste( Uj tambah )


cara:

1. Hancurkan biskut.Addkan serbuk badam.Gaul sebati.Bila dh sebati addkan margerine.Biar sehingga
    bole dikepal.
2. Tekan biskut kedlm loyang ring @ spring foam.
3. Pnskan oven 160 degree.bakar selama 15~20 minit keluarkan.( Bole gak addkan dlm peti sejuk
    selama 15 ~ 20 minit)
4. Addkan gelatin kedlm air pns mendidih.Biar sehingga gelatin larut.ketepikan.
5. Pukul krim cheese dgn gula sehingga smooth.Addkan larutan gelatin tadi pukul rata.
6. Bila dh rata addkan yogurt tadi.pukul rata lagi.addkan peanut butter tadi pukul rata lagi.
7. Dlm bekas yg berlainan pukul whipping cream sehingga kental.addkn kedlm adunan cheese tadi.
    gaul rata dan kaub balikan
8. Tuangkan kedlm aduanan biskut tadi.ambil sedikit capucinno paste titikkan sedikit diatas permukaan
    cheese tadi..Ambil lidi lorek2kan mengikut kreativiti masing2.Sejukan kedlm petisejuk selama 4~ 5 jam.
9. Sedap dimkn ketika sejuk....







" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment