mytasteindonesia.com

Tuesday, 17 January 2012

KARI DAGING BERKENTANG





Assalamualaikum..sebagai  pembuka bicara...dan kpd rakan2 yg Uj sayangi apa khabar...sihat ker......Terima kasih krn sudi singgah ke blog Uj yg x seberapa ni dan sudi mencuba resepi2 nya...Maaflah yer dh petang baru dpt mengN3kan resepi...lambat lah sikit sbb byk kerja yg hendak dibereskan..maklum jerlah.... Uj ni banyak pegang jawatan dlm rumahtangga Uj  ni...kejap jadi tukang cuci pastu jadi tukang mop...pastu pulak bekejar pulak jd tukang masak kt dapur sendiri...dh masak tu kena pulak sental saki baki sisa makanan yg tertinggal dan terlekat kt dapur tu....maklumlah byk pegang jawatan..jawatan tukang kebunlah,tukang cucilah..tukang masak lah..segala jenis tukang...cuma x jadi tukang rumah jer...oklah...byk pulak cerita ek..jomlah kita gi ke resepi..tghari tadi Uj masak kari daging berkentang...ingat kejap lagi nk wat kecodok nk cicah kari daging ni...perghhh kena pulak kopi O kaw........jom roll resepi...




bhn:

1 kilo daging batang pinang
2 cwn santan dari sebiji kelapa
5 ulas bwg kecil dihiris*
4 ulas bwg putih dihiris*
2 inci halia dihiris*
4 biji kentang dibelah4
rempah 3 sekawan ( buah pelaga,bga lawang dan kulit kayu manis)
1 sudu teh jintan manis
1/4 cwn serbuk kari ikan babas
1/4 cwn serbuk kari ayam dan daging adabi*
sedikit air asam jawa
1 sudu bsr kicap manis cap kipas udang*
garam serta perasa
sedikit myk utk menumis
sedikit air utk mengempukkan daging


cara:



1. Perap daging dgn sedkit bhn hirisan ,kicap manis serta serbuk rempah ayam dan daging adabi.Ketepikn
2. Pnskan periuk add myk.bila myk dh panas add bhn hiris serta daun kari ,rempah 3 sekawan dan
    jintan manis.kacau biar sehingga naik bau.
3. Bila bhn tumis dh naik bau add serbuk kari ikan serta sedikit air...kacau rata..Biar rempah pecah myk .
4  Bila rempah dh pecah myk add daging yg tlh diperap tadi.gaul rata daging.Biar daging mesra dgn rempah.
5. Add sedikit air dan tutup periuk.Biar daging empuk dgn sendiri.
6. Bila daging dh mula empuk add air asam jawa serta addkn juga kentang serta santan tadi.kacau rata
7. Biar santan mendidih dan kari mula pecah myk.Bila kentang dh empuk addkan garam serta perasa.
8. Sedia utk dihidangkan




" selamat mencuba"



No comments:

Post a Comment