mytasteindonesia.com

Monday, 30 January 2012

PUFF SARDIN PEDAS




Assalamualaikum....x mo lah crite panjang2 ek...Eceli. menu ni menu ptg semalam..disebabkan masa yg agak ketat...makan ari ni baru dpt mengN3kannya...puff nyer pun dah abih dah..serdak pun dah x der..pinggannya pun dah basuh dan siap ditangkup lagi...hehe jomlah Uj nk sharekn resepinya....sesiapa nk mencuba silakanlah....





bhn:
1 paket pastry puff ( jenama kawan)
1 tin sardin ( UJ guna cap ayam)
1/4 cwn cili api dikisar ( ikut tahap kepedasan yg dikehendaki)
2 ulas bwg putih ( diketuk )
sedikit air asam jawa
3 tangkai daun kari
1 biji bwg besar dirihis kasar
sedikit serbuk kunyit
garam serta perasa
sedikit myk utk menumis


cara:

1.     Kisar cili api .Ketepikana.Asingkan sardin dgn kuahnya
2.    Dlm kuali pnskan myk.goreng ikan sardin .Angkat dan ketepikan
3.    Dgn myk yg berbaki add bwg putih,cili api kisar,serbuk kunyit serta daun kari.Kacau rata sehingga
        naik bau.
4.    Bila cili dah naik bau addkan ikan sardin tg tlh digoreng tadi.kacau perlahan2Addkan air asam jawa.
5.    Bila sardin dh sebati dgn bhn tumisan addkan kuah ikan sardin tadi..kacau rata.biar kuah agak
       memekat.

6.    Bila kuah dah memekat addkan bwg besar .garam serta serbuk perasa.gaul sebati.bair sekita.tutup api
       dan angkat.Sejukan
7.   Keluarkan puff pastry potong kepada 4 bahagian ( mengikut saiz yg dikehendaki)
8.   Hancur2kan sedikit sardin tadi dan letakan kedlm puff tadi...sapukan sedikit air di bahagian tepi puff
      tadi.Kemudian lipat dua pastry tadi berbentuk segitiga.
9.   Tekan bahagian tepinya dgn belakang garfu.
10 Pnskan oven.Susun puff yg tlh siap tadi ke dlm dulang pembakar.Bakar sehingga kuning keperangan.
11.Bila dh perang kuarkan dari oven dan letak diatas redai.Sedia utk dihidangkan....





" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment