mytasteindonesia.com

Wednesday, 11 January 2012

ROTI BOY





Ini roti boy yer bukannya roti girl...tapi semua org bole mkn...kecik beso tua...muda...semua bole makan...X taulah nape namanye  roti boy....walau pun madam yg buat......Erm  mmg sedap tul roti boy ni...aroma kopi dan manisan keremel intinya mmg susuwai tul kt tekak Uj ni...x sangka UJ dah pulun 2 biji masa pns2 lagi...struktur rotinya...amat gebu sekali..walah...mmg tabik spring kt Cendana kasih krn sudi berkongsi resepi..Tulah gi reronda kt dapur blog rakan2 terjumpa resepi ni dari blog candana  kasih...nampak gebu jer roti boy  si CK ni...terpanggil pulak Uj nk mencobanya...Fuhh mmg btul waa ckp lu...mmg sedap wehhh rugi sape x cuba...ok jom intai resepi...kepada Cendana kasih izinkan Uj sharekan resepinya yer...tkasih kembali....





resepi: roti boy
resepi diambil dari blog : Cendana Kasih (CK)

bhn roti: 20 biji....


Doh:

500 g tepung high protin ( tepung roti)
225 ml air ( Uj guna air suam)
8 g garam
80 g gula
9 g instant yis
14 g susu skim
25 g susu pekat
30 g telur dipukul sedikit
40 g shortening
30 g margerine
6 g pelembut roti
2 g pembaik roti


Topping

150 g butter
120g gula ( UJ guna gula kastor)
100 g tepung kek
1 biji telur
perasa kopi @ nescafee ( UJ guna perasa kopi)
2 sudu bsr serbuk badam ( UJ tambah )


Inti

15 g butter lembut
50 g gula perang
sedikit garam


cara utk membuat roti ( dgn mengguna kan Bm)

1.  Campur semua bhn doh .Pilih program utk doh.Uli sehingga menjadi doh.Bila doh dh terbentuk keluarlan
     doh dan rehatkan selama 30 minit .tutup dgn menggunakan tuala basah. 
2.  Selepas 30 minit tumbuk doh dan uli doh semua
3.  Bahagikan dan timbang seberat 50 g.dan bulat2kan.Add inti kedlmnya.
4.  Letak dlm loyang yg diris dgn sedikit mentega.tutup dgn tuala basah.Biar selama 1 jam  supaya roti naik
     sekali ganda lagi.
5.  Sambil tu pukul bhn topping sehingga mnjadi krim.
6.  Bila roti dh naik 2 kali ganda dgn mengguna paip aising.paipkan topping diatas permukaan roti.
7.  Bakar selama 20 minit dgn suhu 180 degre....walah semerbak harum  kopi satu rumah....


* klu mengguna kan kaedah tangan.:

Add semua bhn dan uli sehingga doh menjadi lembut dan elastik.Selepas itu rehatkan doh selama 30 minit dgn menutup permukaan roti dgn tuala basah..selepas itu bolelah ikut kaedah no 2 sehingga ke no 7...







" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment