mytasteindonesia.com

Saturday, 7 January 2012

ROTI MANIS..BERSOSEJ






Assalamualaikum..".adik adaaa manisss kaaaa."..wah dah meroti pulak Uj ni...gi kt blog rakan2 geram tguk mereka meroti...gebu2 rotinya...teringin sgt nk meroti...tapi disababkn malas nk menggulinya...pendam jerlah hasrat nk meroti tu. sayag kt lemak2 yg bertempel kt lemgan ni hehe..tup..tup beday Uj ari tu si kekanda bertanya..nk bagi ape ek befdy kali ni...kira2 eh dah
petang jugak umo ni...dah nk hampir senja dah...sikanda bertanya seolah2 memerli jer umo si adinda ni...terus Uj kata...nk breadmaker..almaklumlah...bonus pun dah kuar...klu bonus x kuar ketar jugak nk nyebutnya.....hehe..maka ...nk diringkaskan cerita..dapatlah sebiji breadmake..pastu simpan dlm kotak jer..sikanda bertanya lagi...hai dah terasa2 kt tekak ni...roti ala2 kedai...mak aii menggigil pulak dgn ayat yg diucapkan sebegitu...dan..dan gi selongkar blog rakan2 yg rajin meroti....jumpe satu resepi dari blog CK(cendana kasih) iaitu roti manis...tguk bhn ader pulak mmg ada sbb dah prepair awal2 bhnnya... cuma Uj jer suka menangguhkan nya ....petang semlm mula lah menyuruh cik BM menggulinya....ha kau...siap letak sosej lagi...tapi semua dok pakat kata..roti ala2 ulat bulu...sbb macam ulat bulu jer...hehe walau pun macam ulat bulu tapi gabu-gabas wehhh...jom tguk resepi...tkasih pada cendana kasih diatas resepi  roti yg sedap ni...cuma abaikanlah rupernya..sbb pertama kali buat...huhuhu....




resepi : roti manis
resepi dari blog : Cendana Kasih (CK)

bhn:

300 tepung roti
50 g tepung gandum ( uj guna tepung superfine )
2 sudu bsr susu tepung
31/2 sudu bsr gula + 1/2 sudu kecil garam
1 bjiji telur dipukul ( Uj guna 30 g jer )
2 sudu bsr mentaga @ margerine
180 ml air suam/susu suam(Uj guna air suam + dgn 2 sudu bsr susu pekat)
2 sudu kecil yis segera
1 sudu kecil bread improver
1 sudu teh bread softner
beberapa titik pewarna kuning ( Uj x letak)
6 btg sosej dicelu dan ditoskan ( Uj tambah )


utk glis:

baki telur + dgn 2 sudu bsr susu cair @ air + dgn beberapa titis madu ( UJ guna susu segar)
sedikit serbuk oregano ( Uj tambah)
cara:

1.  add semua bhn dlm BM..ikut arahan yg diberikan.bila dh abis mengguli..keluarkan.
2.  add dlm mangkuk dan tutup dgn tuala basah.selama 30 minit.
3.  bila doh dh naik..keluarkan dan tumbuk2 doh..uli semula.
4.  canaikan dan potong memanjang..lilitkan ke sosej tadi..buat sampai abis
5. bila dh abis rehat kan selama 30 minit...biar roti kembang lagi.
6. bila roti dah kembang ..pnskan oven
7. sapu roti dgn bahan glis tadi dan taburkan sedikit serbuk oregano
8. bakar dgn suhu 180 degree selama 20 minit....

* kalau ikut kaedah mengguli...gaul semua bhn..uli sehingga menjadi doh yg lembut dan elastik...pastu bole
   ikut  cara no 2 sehingga ke no 8...







" selamat mencuba:

No comments:

Post a Comment