mytasteindonesia.com

Tuesday, 28 February 2012

KEK PISANG MOIST COKLAT RICE









Assalamualaikum...ni satu lagi resepi yang  tertangguh..dah lama dah dok terperap dlm  folder   kata orang dah bole di buat jeruk.  resepi ni..iaitu resepi kek pisangkan...Mmg sedap resepi kek pisang ni...selalunya kek pisang ni Uj buat sebagai buah tangan jika Uj berkunjung ke rumah rakan-rakan...jadi x derlah berlenggang kangkung jerkan ..sekurang-kurang nya ader lah bekal yg nak dibawa ...dan yg seronoknya ramai yg suka akan kek pisang moist ni....selalunya UJ pelbagaikan resepinya.kalau kali  ni letak coklat rice..lain kali coklat chip pulak...jadi x derlah rasa pisang semata....Terima kasih yg x terhingga kpd CMG diatas resepi yg sedap ni.....izinkan Uj kongsikan resepinya disini sebagai rujukan Uj dimasa akan datang.Tkasih kembali.....



Resepi: Kek pisang moist
Sumber: Cik Mat Gebu



bhnnya:



115g tepung gandum*
1/2 sudu teh soda bikarbonat*
1/4 sudu tea garam*
3 biji telur gred B
1 sudu teh ovellet
70 g gula perang
120 ml myk jagung/ myk msk
125 g pisang restali yg dilecek(Uj guna pisang berangan)#
1 sudu teh esen vanila #
1 sachet(peket) nescafe 3in 1(mild)#
sedikit coklat rice utk ditabur diatas permukaan kek





cara: pnskn oven

1. Ayak tepung bersama soda bikarbonat.ketepikn.
2. Lecek pisang bersama bhn yg bertanda #.ketepikan
3.Pputar gula perang bersama ovalette.sebati
4. Add telur putar dgn kelajuan yg tinggi sehingga kembang dan pekat (spt adunan kuih bahulu)
5. Add pisang yg tlh dilecek.putar lagi.
6. Add tepung berselang seli dgn myk jagung (dry wet dry).kacau sebati
7. Tuang dlm loyang dan taburkan sedikit coklat rice bakar dgn suku 160 degree selama 45~50 min






" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment