mytasteindonesia.com

Wednesday, 22 February 2012

KUIH SAGU KUKUS





Assalamulaikum....semalam Uj dok ronda kt dapur Ct delima...nampak Ct dok mengukus kuih sagu...alahai kuih sagu ni mmg kegemaran mak Uj...terkenang kt mak..apa khabar mak kt kampung ek...nampak kuih sagu  Ct ni mengancam sgt..terbayang kesedapan  dan terasa-rasa kat tekak akan keenakkan kuih  ni...nyaman jer klu lalu kt tekak.....betul kata Puan Ct klu kukus struktur sagunya lagi cantik..bulat-bulat jer...berbanding klu terus dimasak atas api....X sangka sambil menghirup secawan teh kurang manis kuih sagu yg UJ potong sebyk 5 potong cuma tinggal sepotong jer hai...sedap sgt...Terima kasih kpd Puan CT Delima kerana sudi berkongsi resepi kuih sagu ni dgn raka-rakan...Izin kan UJ letakan resepi kuih sagu Puan di Blog Uj ni yer utk rujukan Uj dimasa akan datang...terima kasih kembali.....



Resepi: Kuih sagu kukus
sumber: Puan Ct Delima


bhn:


1 gelas sagu ( uj guna 1 cwn)
3 gelas air ( Uj guna 3 cwn air)
3/4 cwn gula pasir ( Uj guna 3/4 cwn)
sedikit pewarna ( Uj guna warna merah)
1 sudu teh esen rose
sedikit kelapa dan sedikit garam ( digaul bersama)


cara:

1.   Didihkan air didlm pengukus ( balut pengukus dgn tuala yg bersih)
2.   Dalam periuk lain ,jerang air yg tlh dicampur pewarna sehingga mendidih.
3.   kemudian masukan sagu biji kacau rata serta masukan esen ros.kacau rata lagi.
4.   Selepas itu addkan gula,gaul rata.Apabila adunan nampak pekat sedikit addkan kedlm loyang
      81/2 x81/2 x 1 inci.
5.   Kukus adunan tersebut kedlm periuk kukusan selama 20 minit atau sehingga masak .
6.   Apabila sudah masak sejukan dan barulah dipotong..





" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment