mytasteindonesia.com

Monday, 13 February 2012

ROTI BURGER










Assalamualaikum....ari ni mood rajin dtg menyerang..rasa2 nak memburger pulak...Dok intai2 blog rakan2 terpandang pulak roti burger...ermm sedapnya klu buat burger sendiri..X yah dok beli burger kt luar lagi...nak menunggunya punyalah lama....memanglah x kecah dapur dan x yah nak lap minyak yg terpercik sana sini...order jer dapatlah burger yg diingini...Tapikan bila lihat roti burger dari blog rakan2 yg dibuat sendiri meronta2 hati nk mencubanya...bukannya ape suka jugak nk merasa roti buatan sendiri....bila cuba buat dan lihat hasilnya..wahh kembang kempis idung ni..berbunga ati...rasa cam melayang2 diawang-awangan...x cayer...ok leh cuba resepi roti burger ni jom buat sendiri.....sure kembang kempis idung anda....hehehe...ok jom kita wat.....tkasih pada puan yg empunya resepi. Anymz dari blog mykitchen dan juga dari blog iluvislam..mmg mablessss...










resepi: roti burger
sumber: Anymz ( mykitchen) dan dari al fahanum fotopages  dari resepi iluvislam.com


bhnnya:

400 g tepung roti
20g gula ( 2 sudu bsr)
6 g garam ( 1 sudu teh)
1 sudu bsr tepung susu
2 sudu teh yis segera
250 ml air ( uj guna air suam)
30 g shortening
30g mentega ( Uj tambah)
1 bj tlur dipukul sedikit ( Uj tambah)


cara: menggunakan breadmaker.

1. Rendam yis segara dgn air suam.ketepikan.Biar air berbuih sedikit ( cara UJ)
2. Dgn menggunakan breadmaker add semua bhn beserta air yg beryis tadi.Tekan setting doh.Tekan on.
    Biar bread maker membuat kerja mengguli selama 11/2 jam.
3. Bila breadmaker dah berhenti keluarkan doh dari breadmaker dan timbang seberat 80 g.
4. Uli doh menjadi bulat dan letakan didlm loyang yg bergris.spray doh dgn sedikit air dan tutup dgn tuala
    yg tlh dibasahkan.biar doh mengembang 2 kali ganda.
5. Pnskn oven 180 degree.sebelum masukkan doh kedlm oven spry sekali lagi dgn sedikit air dan taburkan
    sedikit bijan diatas permukaan doh.Bakar selama 20 minit .


cara mengguli.

1. Ikut kaedah pertama.
2. Campurkan kesemua bhn dan uli doh sehingga elastik selama 20 minit.
3. Bila doh dah menjadi elastik perap selama 45 minit .tutup dgn tuala basah.Biar doh menggembang 2 kali
    ganda.
4. Langkah seterusnya bole lah ikut kaedah no 3 sehingga seterusnya.





"selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment