mytasteindonesia.com

Tuesday, 14 February 2012

ROTI BURGER...LAGI-LAGI ROTI BURGER....







Ermm memburger lagi UJ ari ni...ari tu wat rotri burger x cukup pulak atas permintaan seseoprang ari ni wat roti burger lagi....Xpe kan roti burger ni bole disimpan..bila jer terasa nk memburger x yah gi kedai carik roti burger..dlm stok pun dah ader..tersimpan roti ni...Kali ni wat kali kedua roti burger hasil resepi dari anymz dari blog mykitchen dan alfahanum dari blog iluvislami..tkasih pada puan berdua diatas resepi ini.........mmg suka tguk hasil kejadiannya...bila baru masak tu gebu jer rotinyer...ok jom kita wat santapan mata yer....ni baru kuar dari oben...











resepi: roti burger
sumber: Anymz ( mykitchen) dan dari al fahanum fotopages  dari resepi iluvislam.com


bhnnya:

400 g tepung roti
20g gula ( 2 sudu bsr)
6 g garam ( 1 sudu teh)
1 sudu bsr tepung susu
2 sudu teh yis segera
250 ml air ( uj guna air suam)
30 g shortening
30g mentega ( Uj tambah)
1 bj tlur dipukul sedikit ( Uj tambah)
sedikit mentega utk disapu diatas permukaa roti

cara: menggunakan breadmaker.

1. Rendam yis segara dgn air suam.ketepikan.Biar air berbuih sedikit ( cara UJ)
2. Dgn menggunakan breadmaker add semua bhn beserta air yg beryis tadi.Tekan setting doh.Tekan on.
    Biar bread maker membuat kerja mengguli selama 11/2 jam.
3. Bila breadmaker dah berhenti keluarkan doh dari breadmaker dan timbang seberat 80 g.
4. Uli doh menjadi bulat dan letakan didlm loyang yg bergris.spray doh dgn sedikit air dan tutup dgn tuala
    yg tlh dibasahkan.biar doh mengembang 2 kali ganda.
5. Pnskn oven 180 degree.sebelum masukkan doh kedlm oven spry sekali lagi dgn sedikit air dan taburkan
    sedikit bijan diatas permukaan doh.Bakar selama 20 minit .
6. Bila dh masak kuarkan dari oven spry permuaan roti dgn sedikit air dan sapukan dgn sedikit mentega..


cara mengguli.

1. Ikut kaedah pertama.
2. Campurkan kesemua bhn dan uli doh sehingga elastik selama 20 minit.
3. Bila doh dah menjadi elastik perap selama 45 minit .tutup dgn tuala basah.Biar doh menggembang 2 kali
    ganda.
4. Langkah seterusnya bole lah ikut kaedah no 3 sehingga seterusnya.





"selamat mencuba"


No comments:

Post a Comment