mytasteindonesia.com

Thursday, 9 February 2012

ROTI MANIS





Assalamualaikum...salam khamis....puasa sunat khamis ke ari ni.?..Alhamdulillah...selamat berpuasa sunat khamis Uj ucapkan kpd rakan2 Uj yg berpuasa sunat khamis ari ni...hanya tinggal beberapa minit jer lagi...waktu berbuka kan..dan selamat berbuka puasalah yer....Hari ni Uj meroti lagi.kerana nk menghabiskan stok tepung roti yg masih berbaki lagi..yelah takutlah nnti habis tempuh pulak..fikir punya fikir..terasa pulak nk membuat roti manis..resepi dari daput Ct dan Ros jintan manis...hasil intai2 UJ didapur beliau berdua...ermm sedap dimkn waktu suam gitew...dlm diam2 habis lah  buku roti Uj mkn....Tkasih kpd Ct delima dan Ros jintan manis diatas resepi ni sedap rotinya..sebelum tu ader juga resepinya yg Uj tokok tambah mengikut bhn yg Uj ada....izinkan Uj share utk panduan Uj dimasa akan datang serta kpd rakan2 yg ingin mencubanya yer...terimakasih....kembali





resepi: Roti manis
sumber : Puan CT delima dan Ros jintanmanis

bhnnya:

300 g tepung roti
50 g tepung gandum
2 sudu bsr susu tepung
31/2 sudu bsr gula + 1/2 sudu kecil garam
1 bj telur dipukul sedikit
2 sudu bsr mentega ( Uj guna margerine)
180 ml air suam @ susu suam ( Uj guna air suam)
2 sudu kcil yis
1 sudu kecil bread improver
1 camca teh bread softner
1 sudu bsr shortening ( Uj tambah)
setitik pewarna kuning ( Uj x gunakan)
sedikit gula utk ditaburkan diatasnya


bhn utk glis Uj gunakan sedikit air dam margerine



cara:


bread maker:

1.  Campurkan air dgn yis biar berbuih sedikit.Ketepikan
2.  Addkan semua bhn kedlm bread maker beserta yis dan air tadi.Set doh.Tunggu sehingga siap mennguli.
3.  Bila doh dah siap diuli keluarkan dari BM dan timbangkan 50 g.( klu nk baut comel2 sedikit bole
     dikurangkan beratnya.
4.  Bulat2kan dan letak didalam dulang spraykan dgn sedikit air serta tutup doh dgn tuala basah..Biarkan
     doh naik 2 kali ganda.
5. pnskan oven 180 degree.Sebelum masukkan doh kedlm oven spray dgn sedikit air sekali lagi.Taburkan
    sedikit gula diatas permukaan roti dan bakar selama 20 minit sehingga kuning keemasan
6. Bila roti dah kuning keemasan keluarkan dari oven spray dgn air  dam sapukan margerine diatasnya


cara uli menggunakan tgn:

Ikut step tg pertama dan uli sehingga doh benar2 elastik.Bila doh dah elastik tutup dgn tuala basah .biar doh
naik 2 kali ganda.Bila doh dh menggembang keluarkan doh dan tumbuk2kan doh utk keluarkan anginnya.
Kemudian bolelah ikuti kaedah no 3 sehngga no 6.




" selamat mencuba"

2 comments:

  1. bagusnya pandai buat roti.. boleh buat duit niii.. thanks a lot atas perkongsian....yummy yummy

    ReplyDelete
  2. sama2..hasil kongsian bersama.silakan mencuba yer...=)

    ReplyDelete