mytasteindonesia.com

Thursday, 9 February 2012

TIRAMISU BISCOTTI







Sebut jer tiramisu...sape yg x terliur kpd peminat setia cheese pasti  sukakan?..ermm sejuk jer masuk kat anak tekak dan lemak2..cheese gitew...baru2 ni Uj dok intai kt dapur yatimemories..nmpk lah tiramisu biscotti si yati ni..serta merta jer air liur Uj meleleh.....sedapnya...creammerrrr jerrr nmpak... tguk bhn2nya  pun simple jer..selongkar esbok secara kebetulan aderlah 250g cheese krim yg masih berbaki lagi serta whipped krim yg masih dlm tempuh tarikh ermmmm..apa lagi mengodek tiramisulah...gayanya ni...mmg sedapppp kpd sape yang ingin mencubanya silakalah....Lagi sedap dimkn bersama kacang tanah tumbuk..yang paling Uj suka tiada penggunaan serbuk gelatin..mudah bukan..?sebelum tu..kpd yatimemories izinkan Uj kongsikan resepi nya disini yer...tkasih kembali....Tapi ader sedikit penambahan bhn yg Uj tambah mengikut bhn yg Uj ada....tkasih




resepi: tiramisu biscotti
sumber: Yatiememories


bhn:

250 g krim cheese
1 paket biskut tiramisu
200 ml whipped cream
1/2 cwn gula kastor
1 cwn air pns
1 sudu mkn serbuk nescafee
serbuk koko utk hiasan
sedikit kacang tumbuk...


cara:

1.  bancuh nescafee dgn air pns.ketepikn.
2.  pukul cream cheese,gula serta whipped cream sehingga kembang dan gebu
3.  celup biskut kedlm air nescafee tadi susun dlm bekas
4.  addkan cream cheese tadi diatasnya.
5.  susun lagi biskut yg tlh dicelup dgn air nescafee tadi
6.  addkan cream cheese tadi diatasnya. sehingga habis ( layer by leyar)
7.   setelah itu sejukan didlm petisejuk dan bolelah dihias dgn serbuk koko serta kacang tanah tumbuk ketika nk menghidangkannya.....




" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment