mytasteindonesia.com

Tuesday, 14 February 2012

TOMYAM AYAM DAN UDANG





Assalamualaikum..salam rabu...kpd semua rakan2 yg sudi singgah ke blog Uj hari ni...dah masak ke utk hidangan tghari ni...masak ape ari ni...wahhh tentu sibuk kan....ermmm Uj ari ni masak menu yg simple2 jer...dah lama jugak Uj xmengtomyam ( ehhh betul ke perkataan ku ini)..yelah maknanya dah lama jugak Uj x masak tomyam...bila terbayangkan tomyam yg sour-sour tu..mengalir air liur kt tepi lidah...pastu rasa cam air liur tu berkumpul jer kt tepi pipi...oklah...putus kata ari ni  wat tomyam utk hidangan tghari ni.....sedapkan klu cuaca pns2 cenggini kita duk hirup kuahnya yg sour2 tu...pastu pekena pulak telur dadar garing ngan nasi pns...wahhhhh....jom layan resepi....







bhn:

1 mangkuk daging ayam dihiris
10 ekor udang yg besar ( udang kecik pun bole hehe sajer nk nyakat)
1 inci halia di ketuk sedikit
1/2 inci halia diketuk sedikit
5 btg serai dipotong dan diketuk sedikit
1 ulas bwg besar ( uj guna bawang bombay)
1 ulas kiub ayam maggie
2 ulas kiub tomyam maggie( paste tomyam)
2 biji tomato dibelah 4
1 batang karet dipotong bulat
5 helai daun limau purut
3 mangkuk air
2 sudu bsr sos ikan
2 sudu bsr susu cair
sedikit garam dan gula
air perahan limau nipis secukupnya
5 biji cili api (optional -klu nk rasa pedas2 sikit)


cara:

1. Add air dlm periuk.addkan serai halia serta lengkuas.Biar mendidih
2. Bila dh mendidih addkan stok ayam,perencah tomyam serta ayam.Gaul rata.dan biar ia mendidih seketika
3. Kemudian addkan karet,sos ikan dan udang..biar seketika jgn terlalu lama.addkan tomato ,garam serta
    gula.Gaul rata.
4. Akhir sekali  addkan bawang besar hiris ,susu cair daun limau purut serta perahan air limau nipis serta
    cili api ketuk.Tutup api...sedia utk dihidangkan....
   






 "selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment