mytasteindonesia.com

Tuesday, 20 March 2012

HAPPY BIRTHDAY TO ME......CHOCLATE CAKE WITH GANACHE









Assalamualaikum...hepy befdy...hepy befdy to me..Waaa...... dah menginjak kesatu angka lagi usia Uj..Kalau nk dikira dgn  sebelah tangan..mmg x cukup...memerlukan 2 orang dgn menggunakan kaki dan tangan baru bole disebut usia Uj ni..Kata orang dah senja dah...Befdy pun dah beberapa hari berlalu..tapi ari ni baru dapat menghapdetkan kek befdy..begitulah sibuknya..urusan surirumah ni...Macam nak sambut 44 hari pulakkan...Oklah...kek befdy ni adalah kek span resepi dari Chef Alex Goh iaitu..kek span coklat..memang sesuwaiii lah pada Uj kalau kek span ni dibuat sebagai asas kek  befdy...dan Uj tuangkan coklat ganache diatasnya ..pastu Uj sisirkan ditepi kek tu coklat rise dan diatas permukaan kek tu Uj letakan sejambak mawar coklat...Itulah hasil kerja sendiri utk kek befdy sendiri..Kata orang sendiri buat sendiri makan....Ok jom roll resepi....



Resepi : kek span coklat ( dari Chef Alex Goh)
Rujukan dari : buku masakan fruity cake
Hasil intaian dari : blog masam manis ( Azlita Aziz)


KEK SPAN COKLAT

Bhn A:

4 biji kuning telur
20 g gula kastor

Bhn B:

4 biji putih telur
100 g gula kastor

Bhn C:

95 g tepung * Uj guna tepung naik sendiri)
15 g serbuk koko *
sedikit garam* ( Uj tambah)

# tepung ,garam dan serbuk koko diayak bersama

Bhn D:

70 g mentega cair ( Uj guna myk sayuran)
1 sudu teh  esen vanila
1/2 sudu teh  kopi paste
Cara:

1.   Pnskan oven.Uj guna loyang 6".
2.   Pukul bhn A sehingga ringan dan gebu ( Uj gunakan high speed dan adunan sperti adunan kuih bahulu)
3.   Pukul bhn B sehingga berbuih( meringue)
4.   Masukan bhn B kedlm A.kaub balikan
5.   Masukan tepung yg tlh diayak dgn serbuk koko kedlm aduan telur tadi.kaub balikan dan tambahkan
      sedikit perasa kopi serta esen vanila ( Uj tambah)
6.  Add myk@ mentega cair .kaub balikan biar sebati
7.  Tuang kedlm loyang dan bakar 20 minit @ sehingga kek masak
8.  Bila kek dah masak sejukan diatas redai.


Bhn krim peanut butter:

1 cwn gula aising
1 cwn peanut butter ( creamy)
5 sudu bsr mentega
3/4 sudu teh esen vanila
1/3 cwn whipping cream

Cara:

1.  Pukul semua bhn sehingga kembang dan gebu

Bhn coklat ganache

150 ml whipping cream
350 g coklat masakan hitam
1 sudu besar mentega cair

Cara:

1.   Masak secara double boil.masak whipping cream sehingga berbuih ditepi periuk.addkan coklat
      dan mentega.kacau sehingga cair dan sebati.Kemudian tuangkan terus diatas kek.






Cara melapis kek:

1.   Potong kek kpd 3 bahagian
2.   lapisan pertama sapukan krim peanut butter diatas permukaan kek.ratakan
3.   Letakan lapisan kek yg kedua diatas kek yg tlh disapukan krim peanut butter tadi.Begitu jugalah
      dgn  lapisan kek yg ketiga.
4.  Setelah selasai melapis sapukan keseluruhan kek dgn krim peanut butter yg berbaki.ratakan.
5.  Sjukan didlm peti sejuk  lebihkurang  jam.
6.  Keluarkan kek.dan ratakan permukaan kek tadi dan tuangkan coklat ganche diatas kek..
7.  Bolelah dihias mengikut kreativiti masing2.


Bhn bunga coklat:  ( Sumber dari: Yusnizah Mohd Bachalan..)

150 g coklat masakan
25 g susu segar @ susu cair ( Uj guna susu cair)

Cara:


1. Masak kedua2 bhn secara double boil.
2. Bila kedua2 bhn dah cair dan sebati sejukan sebentar.( jgn lama sgt)
3. Kacau coklat biar lembut sedikit dan masukan kedlm piping bag dan gunakan nozle
    yang sesuai utk dibuat bunga ros dan daun.

" selamat mencuba"

2 comments:

  1. as-salam Umie Jazz
    happy besday to u..semoga selalu dilindungi Allah SWT..Nice cake !

    ReplyDelete
  2. salam Ady..tkasih ady diatas ucapan...Uj terpegun gak dgn kek batik arora ady yg bercheese semalam tu...nampak yummy sgt..nnti Uj nak skodeng resepi ek....;) tq...

    ReplyDelete