mytasteindonesia.com

Tuesday, 17 April 2012

KEK COKLAT LEMBAB VERSI SI FENDI





Assalamualaikum...hai apa khabar ...salam rabu kpd semua rakan2 yg Uj sayangi..Hari ni ader "mood" terrrrajin sikit..waktu terluang pun ader...bahan-bahan  pun ader...apa lagi..semua ader..Maka hari ni UJ mengodek keklah..Hari minggu yang lalu di rangkaian NTV7 Uj nampaklah kak Martha Stewart kita mengodek kek coklat..Teruja pulak hati ni hendak membuatnya..dengan itu maka hari ni Ujpun nk membuat kek jugaklah iaitu .kek coklat moist versi si Fendi 75.Inilah kek kedua pilihan UJ selain dari kek coklat tanpa telur...toppingnya Uj gunakan coklat ganche.selalunya Uj guna  topping versi kak hanieliza....sesekali bertukar toppinglah  pulaklah dan rasalah kesedapan kek coklat moist versi si fendi ni menggunakan coklat ganche....sebelum itu terlebih dahulu Uj salutkan kek dgn menggunakan peanut butter frosting...kemudian barulah dituangkan coklat ganache ke atas permukaan kek....pastu hiaskan dgn kuntuman bunga mawar coklat diatasnya..ditepi kek Uj sisirkan coklat rice......walaupun hasil hiasannya x seberapa dan comot-comot sana sini..bukan kek ajer yg nampak comot..orang yg membuatnya pun sampai comot-comot...yelah hasil seni halus tu x der.... tapi tetap berpuas hati sebabnya dari airtangan sendiri..kan.....ok jom ....



Resepi: Kek coklat moist
 Sumber : Fendi 75


Bhn:
2 bji telur
1 cwn myk msk
1 cwn gula pasir
1 cwn gula perang

Bhn A:

1 sudu teh vanila
11/2 susu segar perisa coklat
1/2 cwn air pns campur dgn 2 sudu kecil nescafee
11/2 sudu teh jus oren sunquick
secubit garam (umie letak )


Bhn B:

2 sudu teh bikarbonat soda*
1 sudu teh baking powder*
1/2 cwn serbuk koko*
2 cwn tepung gandum*
bhn yg bertanda * diayak bersama ketepikn.

Topping: Coklat ganache

150 ml whip cream
350 g coklat masakan
1 sudu Bsr mentega


Cara:.Masak secara double boil kacau hingga sebatian dan tuang terus keatas kek





  Cara membuat kek :  Pnskn oven 160 dgree.Lancer loyang dgn sedikit mentega dan serbuk koko

1. Pukul gula perang,gula kastor dan telur hingga sebati
2. Add myk dan esen vanila dan jus oren sunquick ...pukul sekejap.
3. Add bhn kering( bhn B*) diikuti dgn susu segar ( dry wet dry)kaub balikan.
4. Add nescafee yg telah dicampurkan dgn air pns...kaub balik..
7. Tuang dlm loyang yg tlh disapu dgn sedikit mentega dan tepung.
8. Bkr selama 45 ~ 1 jam mengikut oven masing2...




Bhn krim peanut butter:

1 cwn gula aising
1 cwn peanut butter ( creamy)
5 sudu bsr mentega
3/4 sudu teh esen vanila
1/3 cwn whipping cream

Cara:

1.  Pukul semua bhn sehingga kembang dan gebu.sapukan diatas permukaan kek.





Cara menghias kek:


1.   Setelah kek masak.letakan kek diatas redai.Biar sejuk seketika.
2.   Bila kek dah sejuk potong ke kepada 2 bahagian ( Boleh juga menggunakan 2

      loyang ketika membakarnya)
3.   Sapukan krim peanut butter diatas potongan tadi dan satukan kembali kek tadi.
4.   Sapukan keseluruhan kek dgn krim peanut butter yg masih berbaki lagi.Sejukan kek sebentar
      kedlm petisejuk supaya krim peanut butter mengeras sedikit.
5.   Seketika   menunggu krim peanut butter mengeras bolelah dibuat coklat ganachenya.
6.  Apabila coklat ganache dah sebati.keluarkan kek dari petisejuk dan tuangkan coklat ganache
     tadi diatas permukaannya.
7.  Biarkan coklat ganache menutup keseluruhan kek.Biarkan sebentar agar coklat ganachenya mengeras
8.  Kemudian bolelah disisirkan coklat rice ditepi kek dan hiaslah mengikut kreativiti anda...



" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment