mytasteindonesia.com

Wednesday, 4 April 2012

KEK POUND KISMIS BERBADAM





Assalamualaikum...pe khabar semua..diharap semua rkn2 yg UJ sayangi berada didalam keadaan yg menggembirakan serta sihat walafiat hendaknya...Dah lama jugak Uj x meng hapdetkan resepi...maaf yer disebabkan kesihatan yg kurang memuaskan...batuk serta demam maka ditangguhkan dulu utk menghapdetkan nya...Faham-faham ajelah kan..kalau keshatan kurang sihat tu...masak pun semua menu  yg blur..blur jer...Masak pun yg ringkas-ringkas jer..itu pun klu rajin sikit...kalau dah tahap makan ubat batuk terus tido tu..ha pesan beli lauk kt luar jerlah.....Alhamdulillah..kesihatan Uj pun dah beransur baik..cuma batuk-batuk gatal jer yg masih ada lagi...hehe...Baru-baru ni terpukau Uj bila Uj meronda kt dapur CMG ..terpandang Cranberry pound cakenya...hishhh meleleh air liur ni....gebu semacam jer kek CMG kita cam namanya jugak...so terpanggil disudut hati ni utk membuatnya...maka inilah hasilnya...mmg sedap...lemak-lemak beracun gitu...Banyak jugak bhn yg tiada didalam simpanan Uj..so Uj olah menggunakan bhn-bhn yg ado....jgn marah yer Cik Mat...Terima kasih kpd CMG diatas kek yg sedap ni...sesuwaiii sesgt utk dijadikan buah tgn atau utk hidangan tetamu yg dtg bertandang..sebab kek ni serasa macam "esklusif jer".....Uj bakar menggunakan loaf pan..




Resepi asal dari  : Cik Mat Gebu ( Cranberry pound cake)

Olahan dari Uj mengikut bhn yg ada didalam simpanan:

Kek Pound  Kismis Berbadam

Bahannya:

180 g mentega ( uj guna anchor)
220 g tepung berserbuk penaik
140 g gula kastor
100 ml susu segar ( Uj guna susu cair)
2 bj telur gred A ( uj guna 2 bj gred B)
1 sudu teh butter vanila ( Uj guna vanila essence)
50 g cranberry kering ( Uj guna 50 g kismis hijaudan segenggam hirisan badam)
sedikit badam cincang utk hiasan ( Uj guna hirisan badam utk hiasan)
secubit garam ( uj tambah)

Cara:

1. Panaskan oven dan gris loyang dgn sedikit mentega serta tepung.Ketepikan
2. Satukan tepung, garam, kismis dan badam hiris gaul rata.Ketepikan.
3. Putar mentega dgn gula hingga kembang dan berkrim.
4. Addkan telur satu persatu.Putar rata dan addkan juga vanila.Putar lagi
5. Addkan tepung yg tlh digaul dgn kismis dan badam hiris tadi kedlm adunan telur
    berselang seli dgn susu cair ( kaedah dry wet dry).kaub balik hingga serata.
6. addkan adunan kedlm loyang dan taburkan hirisan badam diatasnya.Bakar selama 40 hingga 45 minit






      Terserlah kegebuannya......



     Sedap dimakan  panas-panas.....bole juga dijadikan cup cake...yumyum....


" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment