mytasteindonesia.com

Friday, 13 April 2012

SUP RUSUK KAMBING





Assalamualaikum...salam sejahtera kpd semua rakan2 UJ yang UJ sayangi...maaflah yer..dah lama gak UJ x berblog...Disebabkan kesibukan masa yg teramat sangat membuatkan UJ tiada masa utk menghapsetkan masakan UJ...Rindu rasanya utk menaip patah-patah perkataan didada blog ini...Oklah jom kita terus keresepi yer...kali ni UJ nk kongsikan satu resepi yg Uj rasa sesuwai sgt sebagai hirup-hirupan..iaitu sup rusuk kambing.Ada juga yg x makan kambingkan..sesiapa  yg x makan kambing bole jer digantikan dgn daging lembu atau ayam...ok jomlah kita ke resepi yer....




bhnnya:

1/2 kg daging rusuk kambing ( Uj suka guna daging rusuk kambing biri-biri atau lamb)
2 biji bwg besar dihiris bulat *
4 ulas bwg putih diketuk dan dihiris *
2 inci halia dihiris *
2 sudu bsr rempah kurma
1 sudu bsr rempah sup
1 batang karet dipotong baji
3 biji tomato dibelah 4
rempah tumis 3 sekawan ( pelaga,kulit kayu manis,bunga lawang)
sedikit myk utk menumis
sedikit air
sedikit air perahan limau kasturi
garam serta perasa (optional)
sedikit hirisan cili api (optional)

Cara:

1.   Pnskan periuk addmyk.Tumis rempah penumis kemudian addkan bhn yg bertanda *
      Kacau sehingga naik bau.
2.   Bila bhn tumis dah naik bau addkan rempah kurma dan rempah sup.Addkan juga sedikit air.
      Kacau selalu sehingga bahan rempah pecah myk .
3.   Bila bhn rempah dah pecah myk addkan rusuk kambing tadi.Gaul rata supaya rusuk sebati dgn
      bhn tumisan.Tutup pperiuk dgn penutup periuk,Biarkan daging mereneh dgn sendirinya
4.   Bila bhn dan nampah sebati dgn rusuk tadi addkan air.Biar daging empuk( boleh jer tambah air
      dari masa kesemasa sehingga daging empuk)
5.   Bila daging rusuk dah empuk addkan karet yg dipotong baji tadi.Biarkan seketika.
6.   Kemudian addkan tomato,garam serta perasa.Perahkan air limau kasturi.tutup api.
7.   sedia utk dihidangkan...dgn hirisan cili api.....






  " selamat mencuba"



No comments:

Post a Comment