mytasteindonesia.com

Tuesday, 15 May 2012

KAMBING PANGGANG PERAPAN SOS LADA HITAM




Assalamualaikum.....Salam sayang semua..Nak crite sikit...beberapa hari lepas Uj terpandang sorang mamat omputih yang ensem tu masak kambing panggang kat astro AFC chenel...Alahai meleleh air liur ni..nampak mcm sedap pulak....Nampak kambing panggangnya tu pun berkilat-kilat jer kena kuah sos..hishhh x leh tahan..tapi biasalah..omputih ni klu masak macam -macam bhn perapannya..ada yg x halal kita makan..Hishhhh...secara kebetulan adalah sebungkus daging kambing yang dibeli tempuhari masih tersimpan dlm esbok...selongkar punya selongkar jumpe adalah 4 keping satu bungkus..cukuplah tu......maka..apa lagi nak memanggang kambing pulak lah rasanya..sbb tguk omputih tu memanggang kambing kecur air liur dibuatnya..tapi biasalah..resepinya perapan sendiri bikin jer..sbb malas nk buat bahan perapan maka Uj wat yg ringkas jer..tapi habih licin bila siap dihidangkan...makan panas-panas..Bila tenguk kembali..berkilat-kilat jugak kambing panggang ni..." slurpppp" walau pun resepi bidan terjun x der sos thousand island atau black papper sos cuma di cicah dgn cili sos jer....habihhhhh....licin....Bahannya simple jer x cayer ke cer buat.....




Bhnnya  :

4 keping daging kambing
1/4 cwn sos lada hitam jenama life
1/4 cwn so barbeque jenama life
sedikit serbuk oregano
sedikit serbuk lada hitam

* x perlu letak garam sbb soso lada hitam jenama life tu dah masin.


Cara:

1.  Satukan semua bahan dan perapkan keatas daging.
2.  Perap selama 4~ 5 jam
3.  Panggang dgn menggunakan oven dhn suhu 200 degree selama 35~ 40 minit.
4.  Hidang panas-panas






" selamat mencuba"

7 comments:

  1. as'salam kak nor...masyallah....sedapnya nampak kambing tu......fav husbd saya ......terliur nih...meleleh air liru nengok....sedapnya kak......iskh....tak nak ajak gi rumah ker?? hhehehhehhehe

    ReplyDelete
  2. Waalaikumsalam yati...tkasih dear..samerlah kita ek asben sama2 suka...hishhh mailah dtg umah nnti saya panggangkan lagi kambingnya........=)

    ReplyDelete
  3. cantiknya color bila dah siap. saya buat tak jadi color cantik macam ni :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azrin bila panggang Uj guna api bwh jer.Bila dh nampak belah bwh tu dh msak,buka pintu oven dan balikan sebelah bwh tu pulak.Bila memanggang kambing ni jgn bagi kering sgt..cuba lagi yer Azrin berbaloi buat sendiri..jgn serik mencuba dear...

      Delete
  4. Replies
    1. Anniessya..oregano ni ada terjual dipasar raya. spt giant,tekso dan yh sewaktu dgnnya..gi kat area lada hitam serbuk yg dlm botol kecik tu dan cari "serbuk oregano" pasti ada.Selamat mencuba yer...

      Delete