mytasteindonesia.com

Tuesday, 15 May 2012

KAMBING PANGGANG PERAPAN SOS LADA HITAM




Assalamualaikum.....Salam sayang semua..Nak crite sikit...beberapa hari lepas Uj terpandang sorang mamat omputih yang ensem tu masak kambing panggang kat astro AFC chenel...Alahai meleleh air liur ni..nampak mcm sedap pulak....Nampak kambing panggangnya tu pun berkilat-kilat jer kena kuah sos..hishhh x leh tahan..tapi biasalah..omputih ni klu masak macam -macam bhn perapannya..ada yg x halal kita makan..Hishhhh...secara kebetulan adalah sebungkus daging kambing yang dibeli tempuhari masih tersimpan dlm esbok...selongkar punya selongkar jumpe adalah 4 keping satu bungkus..cukuplah tu......maka..apa lagi nak memanggang kambing pulak lah rasanya..sbb tguk omputih tu memanggang kambing kecur air liur dibuatnya..tapi biasalah..resepinya perapan sendiri bikin jer..sbb malas nk buat bahan perapan maka Uj wat yg ringkas jer..tapi habih licin bila siap dihidangkan...makan panas-panas..Bila tenguk kembali..berkilat-kilat jugak kambing panggang ni..." slurpppp" walau pun resepi bidan terjun x der sos thousand island atau black papper sos cuma di cicah dgn cili sos jer....habihhhhh....licin....Bahannya simple jer x cayer ke cer buat.....




Bhnnya  :

4 keping daging kambing
1/4 cwn sos lada hitam jenama life
1/4 cwn so barbeque jenama life
sedikit serbuk oregano
sedikit serbuk lada hitam

* x perlu letak garam sbb soso lada hitam jenama life tu dah masin.


Cara:

1.  Satukan semua bahan dan perapkan keatas daging.
2.  Perap selama 4~ 5 jam
3.  Panggang dgn menggunakan oven dhn suhu 200 degree selama 35~ 40 minit.
4.  Hidang panas-panas






" selamat mencuba"

9 comments:

  1. as'salam kak nor...masyallah....sedapnya nampak kambing tu......fav husbd saya ......terliur nih...meleleh air liru nengok....sedapnya kak......iskh....tak nak ajak gi rumah ker?? hhehehhehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy ad dgg perap...nk cuba whatsap 017599 7774

      Delete
    2. ღ NAK MASAK LAMB CHOP CARA MUDAH & GERENTI SEDAP? ღ
      .
      ★★ rangkaian BONDA FOOD Sedia Membantu!
      ★★ Menjadi Pilihan untuk buat BBQ Party
      ★★ Kami juga MENCARI EJEN di Seluruh NEGARA!
      .
      ➳ Walaupun baru setahun kat pasaran, Rangkaian Produk BONDA FOOD semakin mendapat tempat di hati Rakyat Malaysia! Produk berkualiti keluaran Muslim menjadi pilihan terutama di hujung minggu bila.....
      .
      ✔ Ibu nak masak kerana anak balik dari asrama..
      ✔ Isteri nak masak sebab suami suka makan kambing..
      ✔ Anak nak masak kerana nak jamu ibu & ayah datang kerumah...
      ✔ Kakak nak masak untuk jamu adik beradik..
      ✔ Adik nak masak untuk jamu abang kakak datang bertandang..
      ✔ Nak buat Gathering la - jemput kengkawan datang makan..
      .
      Pasti keluarga anda akan makan dengan penuh berselera!
      .
      .
      ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
      SENARAI PRODUK HATINIE'S KITCHEN
      ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★


      Marinated Lamb with Black Pepper Sauce...1KG ~ RM50.00
      1/2KG ~ RM28.00
      .
      ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
      CARA PENYEDIAAN YANG MUDAH!
      ★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
      .
      ✔ Lamb Chop - masukkan saja dalam oven atau magic pan selama 20minit..
      .
      ღ Pastinya keluarga akan makan dengan penuh berselera ღ
      .
      .

      ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
      PELUANG BISNES! PELUANG BISNES!
      ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
      .
      BERITA BAIK KEPADA :-
      ➽ Peminat Nasi Arab
      ➽ Pengusaha Restauran
      ➽ Mereka yang ingin memulakan bisnes
      ➽ Pengusaha Halal Mart
      ➽ Berniaga di Booth / Tapak Gerai Jualan
      ➽ Ingin berniaga secara sambilan di pejabat / taman perumahan

      ✔ Kami juga mencari Ejen di seluruh Negara! Anda boleh pilih pelbagai produk yang kami sediakan!
      .
      ➽ SMS / Whatsapp ke :- 017 599 7774
      .
      ★★★★★★★★★★★★★★★★
      CAMANA NAK PROMOTE?
      ★★★★★★★★★★★★★★★★
      .
      ✔ Share gambar hasil masakan di FB anda..
      ✔ Beli dulu produk ni.. masak dan bagi kawan ofis / kawan kolej / jiran anda rasa FREE.. bila dia tanya - bgtau la anda boleh belikan.. Senang je kan!
      .
      .
      ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
      DI MANA NAK DAPATKAN STOK?
      ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦

      Lokasi kami di Taiping . Kepada yang berminat untuk menjadi Ejen / Stokis, boleh buat temujanji untuk bertemu dengan kami.

      Bagi yang kat luar Taiping, boleh la kita set appointment utk jumpa saya kat mana mana yang sesuai dan sekitarnya..

      Di luar Taiping, untuk belian sebagai Ejen, kami akan hantarkan dengan Bas Express
      .
      .
      ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
      BY HAND DELIVERY SERVICE
      ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
      .
      ✔ Kami sedia menghantar pesanan terus ke tangan anda bagi mereka yang bekerja di sekitar Pusat Bandar Taiping,Kamunting dan Sewaktu dengan nya...

      Tunggu je di ofis / rumah, runner kami akan hantar terus ke tangan anda! Caj penghantaran hanya RM5.00 di sekitar Taiping atau penghantaran percuma utk belian dari Ejen.. Mudah kan!
      .
      .
      Amacam?
      Dah dapat Idea untuk memulakan bisnes?
      .
      ❝ Pesan Imam Hassan Al-Banna : ' Berniagalah Meskipun Engkau Telah Kaya! ❝
      .
      .

      ✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦0✦✦✦✦
      BERMINAT MENJADI EJEN JUALAN?
      INGIN MEMBUAT PESANAN?
      HUBUNGI KAMI!
      ➽ SMS / Whatsapp ke :- 017 599 7774
      ➽ SMS / Whatsapp ke :- 017 599 7774
      ➽ pm :- https://m.facebook.com/home.php?soft=messages

      Delete
  2. Waalaikumsalam yati...tkasih dear..samerlah kita ek asben sama2 suka...hishhh mailah dtg umah nnti saya panggangkan lagi kambingnya........=)

    ReplyDelete
  3. cantiknya color bila dah siap. saya buat tak jadi color cantik macam ni :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azrin bila panggang Uj guna api bwh jer.Bila dh nampak belah bwh tu dh msak,buka pintu oven dan balikan sebelah bwh tu pulak.Bila memanggang kambing ni jgn bagi kering sgt..cuba lagi yer Azrin berbaloi buat sendiri..jgn serik mencuba dear...

      Delete
  4. Replies
    1. Anniessya..oregano ni ada terjual dipasar raya. spt giant,tekso dan yh sewaktu dgnnya..gi kat area lada hitam serbuk yg dlm botol kecik tu dan cari "serbuk oregano" pasti ada.Selamat mencuba yer...

      Delete