mytasteindonesia.com

Thursday, 17 May 2012

MACAROONS











Assalamualaikum...salam sayang kepada semua rakan-rakan Uj dan dalam jumaat...salam penghulu segala hari.Oklah ari ni Uj x mo celoteh panjang-panjang disebabkab masa x mengizinkan...disini Uj nak kongsi resepi macaroons..mungkin UJ ketinggalan ketapi memandangkan macaroons ni dah ramai yang membuatnya..dan demam macaroons pun dah kebah..tapi x peeee...kan...sebab Uj guna ketapi arang...rakan-rakan yang lain tu guna ketapi laju hehe...maka sesiapa yg nak mencube...sama ketapi ngan Uj jom kite cobeeeee...yukkkkk...



Resepi: by Rima

Bahannya:

2 biji telur gred A ( ambil putihnya sahaja)
65 g gula kastor( Uj kurangkan guna hanya 50 g sahaja)
80 g serbuk almond*
140g gula aising*
sedikit parutan kulit lemon.
pewarna ( Uj guna kan pewarna gel yang ada terdapat dikedai bakery)

* bhn bertanda diayak bersama

untuk intinya:   krim peanut butter


Cara:

1.    Ayak bhn bertanda * .Ketepikan.
2.    Pukul putih telur bersama gula kastor dan parutan kulit lemon sehingga kental.
3.    Addkan serbuk badam kedlm putih telur.Kaub balikan perlahan-lahan sehingga sebati.
4.    Bila adunan dah sebati addkan pewarna pilihan.ketepikan
5.    Addkan adunan kedlm piping beg.Alaskan loyang pembakar dgn kertas myk @ baking sheet.
6.    Paipkan keatas kertas myk sebesar duit 20 sen.Biarkan adunan keras( apabila disentuh dgn tgn
       aduanan x melekat di tgn lebihkurang 1/2 jam)
7.    Sementara itu pnskan oven dgn suhu110 degree( jgn terlalu pns nnti permukaan macaroons akan pecah)
8.    Bila adunan dah keras bakar selama 15~ 20 min.Sejukan terlebih dahulu baru ditanggalkan dari baking
       sheets.





" selamat mencuba"

4 comments:

  1. as-salam kak Umie Jazz
    mmg dah cantik MACAROONS kak Umie ni...ady tak pernah makan
    macaroons ni...jgn cakap mkn, nak buat pun tak berani...takut tak jadi..huhuhu...

    ReplyDelete
  2. assalam
    cantik jadinya macaron Umie ni
    sy penah gak try sekali tp tak cun rupanya hu hu tak bulat
    entah dimana silap mungkin tangan ni kot he he
    memang nk try lagi kalu ada kesempatan he he

    ReplyDelete
  3. waalaikumsalam Ady...tkasih Ady...memula tu k.umie pun x berani nak buat..tapi nak rasa sesgt macam mana rasa macaroons ni sbb omputih selalu buat diorang kata sedap..tulah yg k.umie try test buat tu Ady..kesimpulannya..bole tahan lah..tapi klu ady nk cube buat bole kurangkan gula yer dik..sbb k.umie dah kurangkan juga sukatan gulanya tapi still manis....Trylah Ady.....

    ReplyDelete
  4. Waalaikumsalam sara...dear..klu renung btul2 macaroons umie ni pun xlah bulat sangat..ader gak yg lonjung bentuknya hehe...tapi klu sara nk cube buat lagi..sara lukis dulu kt baking paper tu dgn bentuk 20 sen..pastu terbalikan baking paper tu sebelum paipkan macaroons diatasnya.Ikutlah bulatan duit 20 sen tu....selamat mencuba yer..sara...=)

    ReplyDelete