mytasteindonesia.com

Tuesday, 26 June 2012

KEK COKLAT PUDING KEREMEL...









Assalamualaikum...sebelum tu Uj nak tanya...suka ker ngan puding keremel...pastu nak tanya lagi suka ker ngan kek coklat kukus.....ermmmm..apa kata kita gabungkan rasa puding keremel dimakan bersama kek  coklat kukus....nak tau rasanya..".walahhhh.......sedapppp".....senang cakap rasanya ada lemek-lemak manis keremel dengan aroma coklat ditambah lagi dengan stuktur keknya yang lembabbbb..."ermmmm"nak senang cakap lagi...haaa cube jerlah buat baru tau hehe...klu dah buat sekali pasti nak buat 2 kali....terutama bagi peminat puding keremel.....Tkasih kasih kepada penyumbang resepi asal Puan Chahaya Sheila..dan resepi ni hasil intaian Uj dari blog Ummi Kuantan  (home sweet home blogspot.)..Izinkan Uj kongsikan resepinya disini yer




Resepi: Kek Coklat Puding Keremel
Sumber resepi: Chahaya Sheila
hasil intai dari blog : Home Sweethome.blogspot.( Ummi Kuantan)


Bahan A:

2 sudu Bsr gula pasir

Cara:

1.   Tabur gula pada dasar loyang ( uj guna acuan silicon) dan bakar dgn suhu 180 degree
      selama 5~ 8 min.Biarkan keperangan( semasa proses pembakaran terdapat asap didlm oven..Jgn
      mmg sebegitu kejadiannya),Bila gula dah keperangan..sejukan sebentar .

Bahan B:( Utk puding keremelnya)

3  biji kuning telur
1 cwn susu cair
3/4 susu pekat manis
1/2 sudu teh esen vanila
sedikit parutan kulit oren( uj tambah)* -optional
1/4 sudu teh serbuk kayu manis( uj tambah)  -* optional


Cara:

1.    satukan semua bahan kacau sebati.( kacau lembut jer)
2.    Tapis dan tuangkan didalam loyang yang ada keremal tadi.
3.    Bakar sebentar lebihkurang 20 min dgn kaedah " bath marie"( set suhu 160 degree guna api bwh)
       JGN biar mengeras nnti x leh sebati dgn kek.
4.    Ketepikan dan sejukanselama 30 min.( sementara bakar sediakan adunan kek coklat)


Bahan kek coklat

1 cwn koko
1 cwn susu cair
3/4 cwn susu pekat manis
3/4 cwn gula
1 cwn myk masak
2 sudu Bsr mentega dilembutkan
3/4 cwn tepung gandum*
1 sudu  teh baking powder*
1 sudu teh soda bikarbonar*( bhn bertanda* diayak bersama)
4 biji telur dblend halus

Cara:

1.     Campurkan serbuk koko,susu cair,susu pekat,gula dan myk serta mentaga.masak atas api
        yg kecil sambil dikacau selalu sehingga sebati dan larut.

2.     Add tepung dan kacau sebati lagi dgn menggunakan senduk@ spektula.

3.     Bila dah sebati dan latur,tuangkan adunan diatas permukaan puding keremel tadi secara per
        lahan-lahan supaya permukaan puding x pecah( tips tuang dgn menggunakan sudu dahulu diatas
        permukaan puding)

4.     Bakar selama 160 degree selama 1 jam secara " bath marie" sehingga kek masak.Sejukkan dahulu
        sebelum diterbalikan....

        Jommm jamu mata dahulu....















                                           Cair dimulut...yum...yum....=)



       " Selamat mencuba"

4 comments:

  1. as-salam kak UMIE JAZZ
    tgk aje dah tahu sedapnye..kalau dapat rasa lagi sedap kak umie...

    ReplyDelete
  2. tq Ady...maaf k.umie yer lambat reply..sbbnya bz sesgt...bgi penggemar puding keremel...mmg sedaplah ady....=)lemak-lemak beracun gitu.....=)

    ReplyDelete
  3. aslmkm..saje nk tnya, bekas silikon tu beli kat mana ya..puas cari tk jumpa2

    ReplyDelete
  4. waalaikumsalam rusiah bekas silicon tu cuba cari kt kedai bakery ..umie pun beli kt kedai bakery...bermacam-macam corak ader..pilih jer mane corak yg berkenen dihati....=)

    ReplyDelete