mytasteindonesia.com

Wednesday, 13 June 2012

KETAM MASAK KARI





Assalamaulaikum..salam khamis dan selamat berpuasa kpd rakan-rakan yang berpuasa sunat khamis hari ni....dah makan ker???...masak apa arini???...Uj dah 2 ari mengetam..semalam buat ketam goreng masam manis ..ari ni pulak wat kari ketam...gara-gara nak menghabiskan stok ketam yang dibeli dipasar malam tempuhari....kalau disimpan lama ..kot-kot kurang sedap pulak ketam tu...haa..kauu menggaru kegatalanlah lagi lah kita arini...ok jommm jamu mata......




Bahan:

2 ekor ketam dibersihkan dan dibelah 2
3 sudu bsr rempah kari ikan ( UJ guna babas)
2 sudu bsr rempah kari daging ( jenama babas)
1 sudu teh halba
1 sudu teh biji sawi
5 tangkai daun kari
4 cwn santan dari sebiji kelapa
1 sudu teh kicap manis
sedikit air asam jawa( Uj guna adabi pes)
sedikit air (optional kalau kuah kari terlalu pekat)
sedikit myk utk menumis

Bhn hiris:

5 ulas bwg kecil
4 ulas bwg putih
1 inci halia

Cara:


1.      Panaskan myk add halba dan biji sawi.Add bhn hiris biar naik bau.Kacau rata.
2.      Bila bhn tumis dah naik bau addkan rempah kari.kacau rata dan addkan sedikit air
         serta daun kari.kacau lagi.biar bhn tumis pecah myk.
3.     Addkan air asam jawa serta ketam.gaul rata ketam hingga sebati dgn bhn rempah.Tutup permukaan
        periuk dgn penuntup periuk.
4.     Bila ketam dah berubah warna kemerahan addkan santan.Kalau santan terlalu pekat addkan sedikit air.
5.     Kacau rata Biar santan mereneh dan memekat.
6      Bila kuah dah memekat addkan sedikit kicap manis.serta garam.Imbangi rasanya..kacau rata
        dan bolehlah dihidangkan....









" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment