mytasteindonesia.com

Wednesday, 20 June 2012

SUP AYAM BERKENTANG













Assalamualaikum....panas sungguh cuaca hari ni kan..dah lama gak di tempat Uj  ni x hujan..Walau bagaimana pun Alhamdulilah..di tempat kita ni x der bencana alam..seperti gempa bumi .Cuaca panas dan hujan tu biasalah kan...Oklah..kalau cuaca panas-panas cenggini makan apa yg sedap ek???..kalau masak bersantan jerr jemu pulak..sesekali mengesup ( ada ke perkataan camtu dalam kamus)  sedap jugakkan..maksudnya masak sup...hehe.Hari ni Uj masak sup ayam .Selongkar punya selongkar dalam esbok ader pulak 3 biji kentang..maka jadinya sup ayam berkentang...perah asam limau sedikit..racik cili api..pastu hirup kuah " slurppppp...slurpppp.." cukup dah kalau makan nasi tu lebihkan kuahnya didalam pinggan so apa lagi...Uj kalau makan sup suka lebihkan kuah..macam makan mee sup tu..hirup..jgn x hirup....




Bahan:

ayam dipotong kecil( campurkan dgn bahagian tulang sekali )
3 biji kentang dipotong dan dibelah 4
8 biji cili api dihiris
2 bj asam limau kasturi.ambil airnya..
4 cwn air


Bahan tumis:

1 biji  bwg besr dihiris
4 ulas bwg putih dihiris
1/2 inci lengkuas diketuk
1 inci halia diketuk
3 btg serai diketuk
1/4 sudu teh serbuk kunyit
 rempah 3 sekawan ( bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis)
 sedikit garam serta perasa( optional)
 myk utk menumis
Cara:

1.    Panaskan myk add bhn tumis sehingga naik bau.kacau rata.
2.    Addkan ayam yg telah dipotong kecil tadi.gaul rata dan sebati dgn bhn tumis.
3.    Bila ayam dah serata addkan air.Biar mendidih
4.    Bila kuah dah mendidih addkan kentang.kacau rata
5.    Bila kentang dah mula empuk addkan garam serta perasa( optional)
6.    Biar kuah mendidih dan kentang empuk.Tutup api dan bole dihidangkan
7.    Hidang sup dgn cili api hiris dan sedikit air perahan limau kasturi...



" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment