mytasteindonesia.com

Tuesday, 10 July 2012

BUTTER CAKE K.JEE









Assalamualaikum..pe kabar semua....dah habis ke ganti pose...x lama lagi bulan ramadhan kan tiba..sesiapa yg masih blum abih ganti pose tu...cecepat yer...pas bulan ramadhan ..tiba pulak bulan raya...hishh cepat jer masa berlalu...raba-raba kat kulit ni terasa pulak kedut-kedut..belek-belek muka ni kat cermin...nampak pulak garis-garis halus...haaa dengan kata lain dah tualahh. aku ni hehe.....oklah....sekarang kita crite tentang bab resepi pulak yer..kali ni Uj nak share satu resepi kek butter...resepi Uj intai dari blog mamafami...dan mamafami pulak intai dari blog kjee...( Fauziah samad)...ok jom jamu mata...dan sesiapa yg nak mencuba silakan yer...best rasa kek ni...Dalam resepi ni Uj taburkan badam hiris diatas kek....sama cam mamafami gak...best keknya ada rasa lemak-lemak dan bila digigit badam hiris tu terasa cam makan kuaci pulak...so bayangkan...makan kek bersama kuaci.....




Resepi: Butter cake
Hasil intaian dari blog: mamafami
Sumber: Kjee( Fauziah Abdul samad)

Bahannya:


250 g mentega
150 g gula kastor
4 bj telur
200 g tepung naik sendiri
1 sudu teh esen vanila  ( uj ganti dgn vanila powder 1 sudu teh)
4 sudu bsr sus sejat ( susu cair)


Cara:

1.    Pukul mentega bersama gula sehingga kembang dan gebu
2.    Bila dah gebu add telur satu persatu.Pukul hingga rata
3.    Add esen vanila / vanila powder.Kacau sebati dan pukul rata lagi.
4.    Add tepung berselang seli dgn susu sejat .kaub balikkan.
5.    Sapu sedikit mentega diacuan dan taburkan sedikit tepung gandum.Ratakan..
6.    Add adunan ke dlm acuan( uj guna loaf pan) dan taburkan badam hiris diatasnya
7.    bakar dgn suhu 160 degree selama 45 min @ sehingga masak.


" selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment