mytasteindonesia.com

Friday, 13 July 2012

KEK COKLAT LEMBAB UTK M.I.L















Kalau UJ memilih utk membuat kek coklat lembab inilah resepi yg seringkali Uj gunakan selain kek coklat tanpa telur sebabnya..memang sedapppp dan sesuwaiii sesgt dgn tekak Uj .Kalau nak dijadikan buah tangan utk sebarang event pun kek coklat inilah jugak yg menjadi pilihan dan rata2 ramai yg memuji akan kesedapannya dan kek coklat ni pun dah ada pelanggan tetapnya......Minggu ni Uj nak melawat mak mertua Uj ( MIL) dikampung dan rasanya nak buatkan kek coklat lembab ni sebagai buah tangan .Tentunya disitu nanti ramai anak sedara berkumpul dengan itu jugak  dapat mereka merasa dan diharap  mereka menyukainya....kena pulak coklat toppingnya yg basah dan melekat dijari bila disentuh...ermmm tentu comot mulut mereka kan....yumyum.....








Resepi : Kek coklat lembab
Sumber: MY resepi



Bhn:
2 bji telur
1 cwn myk msk
1 cwn gula pasir
1 cwn gula perang

Bhn A:

1 sudu teh vanila
11/2 susu segar perisa coklat /susu cair
1/2 cwn air pns campur dgn 2 sudu kecil nescafee
11/2 sudu teh jus oren sunquick ( Uj tambah)

Bhn B: (Bhn kering)

2 sudu teh bikarbonat soda*
1 sudu teh baking powder*
1/2 cwn serbuk koko*
2 cwn tepung gandum*
secubit garam* ( Uj tambah)
bhn yg bertanda * diayak bersama ketepikn.


   Cara membuat kek :  Pnskn oven 160 dgree.Lancer loyang dgn sedikit mentega dan serbuk koko

1. Pukul gula perang,gula kastor dan telur hingga sebati
2. Add myk dan esen vanila dan jus oren sunquick ...pukul sekejap.
3. Add bhn kering( bhn B*) diikuti dgn susu segar ( dry wet dry)kaub balikan.
4. Add nescafee yg telah dicampurkan dgn air pns...kaub balik..
7. Tuang dlm loyang yg tlh disapu dgn sedikit mentega dan tepung.
8. Bkr selama 45 ~ 1 jam mengikut oven masing2...



Utk Topping Coklat

1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn serbuk koko
1 sudu bsr myk
1/4 cwn susu cair

Cara:

Masak diatas api yg perlahan.kacau sehingga sebati dan licin.Tuangkan atas kek.






  " selamat mencuba"

4 comments:

  1. boleh bagi resepi nak buat bunga coklat tu...jazakallah

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum....bole jer...maaf lmbt reply yer...Uj sedia berkongsi resepi..utk deko bunga tu Uj guna kan coklat masakan

    150 g coklat masakan
    25 g susu cair

    cara: campur kedua2 bhn..masak secara double boil( didihkan air didlam periuk dan letakkan satu mangkuk diatas air yg mendidih tu).kacau sebati sehingga cair.
    Bila coklat dah cair dan sebati dgn susu..alihkan mangkuk coklat tu dan sejukan sebentar..( jgn sampai beku )
    bila agak2 dah beku sedikit add coklat dlm paiping beg dan gunakan nozle utk bunga ros( nozle no 127 utk bunga ros dan 112 nozle utk daun...) selamat mencuba....

    ReplyDelete
  3. jazakallah UJ....moga dirahmati Allah sentiasa, aminnn

    ReplyDelete
  4. sama-sama kita dirahmati Allah...amin

    ReplyDelete