mytasteindonesia.com

Saturday, 4 August 2012

TART GULUNG NENAS








Assalamualaikum....tup tap tup tap dah pun sampai pertengahan ramadhan..kejap jer masa berlalukan...Pejam celik..pejam celik..dah pun tua..kulit pun dah mula berkedut...Esok lusa x tau kemana kita ..adakah masih bernafas di lagi dibumi Allah ni....oppss..emosional pulak memalam ni..tapi bukan nya apa sekadar merenung masa sendiri....Oklah kita beralih kebab yang lain pulak..Suka Uj nak tanya..dah mula membaking "miskut" raya ker..wahhh kuih apa yer yang disukai.???Bagi Uj pulak banyak-banyak kuih yang Uj sukai ialah kuih tart gulung...memang x pernah miss  membuatnya...Bercerita tentang kuih tart ni ..ada banyak versi tart..ada yang suka letak minyak sapi didalam adunannya..ada yang x suka letak..itu terpulanglah pada citarasa sendiri..Tapi Uj dah cuba satu versi resepi tart..memang "mantoppp" lah pada deria rasa Uj..pastrinya pun bila digigit memang kata orang cair dimulut...memang x pilih versi lain dah..memang versi ni lah yang menjadi idaman..x cayer ker..ok cer cuba...nak cuba ker...ok jom roll resepi....




Resepi: Tart gulung nenas
Sumber: Zachoes.blogspot.com

Bahannya

11/4 cwn tepung gandum*
1 sdu B tepung jagung*
11/4 sdu B tepung kastad*
1 sdu B susu tepung* ( ayak semua bhn bertanda *)
100 gm@ 1/2 cwn mentega ( Uj guna anchor dan tambah 2 sdu B lagi utk lebih senang nak terap)
1/2 sdu B myk sapi
1/2 sdu B gula kastor
1/2 sdu teh esen vanila
1/2 biji telur gred A( Uj guna guna 1 bj kuning telur)
sedikit telur merah utk sapuan
jem nenas secukupnya utk inti ( Uj guna jem nenas yang ready made yang dijual dikedai bakery.)

Cara:

1.    Satukan semua bahan dan uli sehingga  lembut dan boleh diterap kedalam acuan tart.
2.    Kalau adunan terlalu lembut boleh tambah sedikit tepung dan kan kalau susah nak keluar dari
       acuan tart boleh tambah sedikit mentega.
3.    Masukan adunan kedalam acuan tart dan terap sepanjang 2 inci.
4.    Letakan jem nenas yg telah di gentil kedlm adunan dan gulung sehingga meliputi jem.
5.    Sapukan sedikit telur merah yg telah dipukul sedikit diatas tart tersebut.
6.    Bakar didalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu dgn suhu 150 degree selama 15~17 minit.




     Tart yang belum dibakar



   Tart yang telah pun dibakar dan hanya tunggu masa berbuka   utk dingappppp...cairrr dimulut...



" selamat mencuba"


No comments:

Post a Comment