mytasteindonesia.com

Sunday, 23 September 2012

HATI AYAM GORENG BERIANI




Assalamualaikum...salam sejahtera..utk semua rakan-rakan Uj..Pekabar semua ??? sehat ker arini..Diharap semua sihat yer.Ok hari ni Uj nak kongsikan satu resepi yang ringkas jer...bak kata orang resepi campak-campak...iaitu nama resepinya hati ayam goreng beriani...Sebut jer ";hati ayam goreng beriani"  wahhh tentu dah terbayang nasi beriani..dan pastu terbayang lagi bahan rencahnya yang banyak utk nak disediakan..betul takkkk....Tapi x gitu yer..namanya jer yang "beriani" tapi  memasaknya semudah 1..2..3...sebab ianya hanya menggunakan rempah beriani tu jer..dan bahan-bahannya semua super dimple....Ok x cayer jom cuba...yang penting sodap.....ok jom roll resepi...




Bahannya:

1/2 kilo hati ayam dibersihkan( Uj basuh dgn sedikit tepung dan air perahan asam limau)
2 biji bwg besar dihiris kasar
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
2 sedu besar rempah beriani ( Uj guna rempah beriani faizah)
2 biji limau kasturi
sedikit myk utk menggoreng
sedikit perasa (optional)
2 helai daun limau purut dibuang urat tengahnya.

Cara:

1.    Pnskan myk didalam kuali.
2.    Gaul hati ayam yg tlh dibersihkan dgn sedikit garam dan serbuk kunyit
3.    Bila kuali dh pns goreng hati sehingga garing.
4.    Bila hati dah garing addkn rempah beriani kacau dan gaul rata.
5.    Bila hati dah sebati dgn rempah addkan bwg bsr yg tlh dihiris kasar ta serta daun limau purut..Gaul lagi
6.    Perasakan dgn garam serta perasa.Akhir sekali addkan perahan limau kasturi.Gaul rata dan tutup api.
7.    Sedia utk dihidangkan....



   Sedap dimakan ketika panas-panas dgn nasi panas walah....





" Selamat mencuba"

No comments:

Post a Comment