mytasteindonesia.com

Thursday, 22 November 2012

CENCARU BAKAR BERDAUN KUNYIT




Assalamualaikum...arini Uj masak ringkas jer...sebabnya x der mood nak masak..arini dok sibuk mendobi, mop lantai,lap cermin.. cermin tingkap dah x berapa nak nampak org yang lalu tandanya nak minta dibersihkan lah...mood rajin mengemas dah datang...bila dah sibuk mengemas mood malas nak masak pulak melanda..maka dgn tu.. UJ .masak pun ringkas-rinskas jer..kuarkan  ikan cencaru dari esbok..blend bahan pastu panaskan oven terlebih dahulu bila ikan dah siap di makeup kan..terus jer bako...sambil tu bole wat keja lain...wat bahan cicah pulak..bahan cicah pun ringkas jer...makan dg nasi panas.....Alhamdulillah rezeki seadanya utk arini.....

Bahan:

2 ekor ikan cencaru
1 bj bwg besar*
4 ulas bwg putih*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1 batang serai*
6 ulas cili kering*
sedikit belacan*
sedikit sos tiram
4 helai daun kunyit
garam dan gula secukup rasa
sedikit air perahan limau kasturi
sedikit serbuk kunyit
sedikit myk
aluminium foil

Cara:


1.  Siang ikan bersihkan dan belah belakang.Gaul dgn sedikit garam dan serbuk kunyit.
2.  Kisar bahan bertanda jgn sampai hancur
3.  Letak ikan dlm aluminium foil.Add bhn kisar kedlm perut ikan dan belakang ikan .
4   Add sedikit myk dan bungkus ikan dgn daun kunyit
5.  Panaskan oven dan bakar selama 20 ~ 25 minit dgn suhu 200 dagree.( atau sehingg masak)


" Selamat mencuba"

2 comments:

  1. as-salam
    menu yg menyelerakn..

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam ady...tkasih ady...menu bidan terjun....=)

    ReplyDelete