mytasteindonesia.com

Thursday, 14 March 2013

KEK AIS KERIM







Assalamualaikum....salam sejahtera buat semua teman....kali ni Uj nak kongsikan satu resepi yang dah lama Uj intai dan nak buat ...tapi tak jugak dibuat...dan kali ni teruja sangat nak buat dan terus membuatnya iaitu kek ais kerim...Mulanya terpandang kat dapur Rahel...rasa nak buat....tapi memandangkan stok makanan banyak tersimpan didalam freezer malas nak dicampurkan dengan kek ni..kot-kot kek ni ader rasa ikan pulak....heheh kek eskerim entah kemana nanti jadi pulak kek ikan .So Uj kosongkn dulu stok makanan dalam freezer...bila dah kosong barulah memulakan projek eskerim ni....
    Kali ni Uj gunakan kek span coklat yang biasa Uj buat....dan disikan dengan eskerim...pastu sejukan dalam freezer...Bila dah beku bole ler dimakan...yumyum.....Sangat sesuwaiii untuk kek befdy anak-anak.sebab bebudak kan suka eskerim..tapi kena makan cepat-cepat........ok jom intai...resepi......






Bahannya:

Kek span coklat 8inci
Ais kerim 1.5 liter ( tak kira apa-apa brand.Uj guna perasa vanila)
acuan loose pan
coklat ganache

Bahan coklat ganache
Sumber: Rahelblogspot.( ada bahan yang Uj olah mengikut bahan yg ada didalam stok Uj)

250 g coklat masakan dipotong kecil
100 g susu sejat ( Uj guna whipping cream)
1/2 sudu besar myk ( Uj tambah)
secubit garam ( Uj tambah)

Cara:

1.     masak whipping cream diatas api sehingga mendidih sedikit addkan coklat dan minyak .kacau sehingga
        sebati.sejukan dahulu sebelum dituangkan keatas kek.





Cara utk membuat kek aiskerim




1.     Potong 4 lapisan kek span yang telah disejukan.
2.     Masukan satu lapisan kek kedalam loose pan.Biar betul-betul padat.
3.     Potong satu lapisan kek lagi mengikut ketinggian loose pan dan letakan ditepi loose pan loose pan.
        Susun padat.
4.     Cairkan sedikit ais kerim ( jgn sampai melt).Isi kedalam loose pan yang telah diisikan dengan kek
        tadi.Sisakan 1/2 cm untuk 1 lapisan kek.Tutup permukaan aiskerim dengan 1 lapisan kek lagi.
5.     Masukan kek kedalam frezzer biarkan beku.Bila kek dah beku keluarkan dari  loose pan .Sisipkan   
        pisau disekeliling loose pan dan keluarkan perlahan-lahan.Kemudian tuangkan coklat ganache
        yang telah disejukan.
6.     Masukan kembali kek kedalam freezer.Biar betul-betul beku kemudian barulah dipotong....Cara
        memotong rendamkan seketika pisau kedalam air panas dan lap sehingga kering kemudian barulah
        dipotong kek.( Supaya kek eskerim nampak kemas bila dipotong)


   Makan cepat-cepat nanti cair.......















    Yum...yum.....


Untuk kek span coklat

Bahan-bahannya:

Bahan A:

 5 bj telur
120 g gula kastor
1 sudu bsr ovellete
1/2 sudu bsr jus oren sunquick
 2 sudu teh esen vanila

Bahan B: ( Bahan ayak)

80 g tepung gandum ( Uj guna tepung superfine)
20g serbuk koko
1 sdu teh serbuk nescafee
20g tepung jagung
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam


Bahan C:

65g butter cair


 Cara:

1.   Panaskan oven 170 darjah.Sapu loyang dgn sedikit mentega dan tepung ratakan.ketepikan
2.   Putar bhn A dgn kelajuan yg tinggi selama 15 min sehingga gebu, putih , likat dan pekat  seperti adunan
      adunan kuih bahulu .
3.   Add bhn B ( bahan kering).Putar rata dan sebati selama 3 min.
4.   Add bhn C ( myk mentega).Pukul hingga sebati selama 3 min.
5.   Bila dah sebati add dlm loyang dan bakar selama 40 @ sehingga masak.
6.   Bila kek dah masak terlangkupkan diatas redai.
  

No comments:

Post a Comment