mytasteindonesia.com

Friday, 15 November 2013

GULAI PEDAS BABAT DENGAN REBUNG








Assalamualaikum....salam sejahtera buat semua teman.
Menu untuk tengahari ni gulai babat bersama rebung jeruk.Dah lama gak Uj tak masak gulai babat .Selain dari rebung jeruk, babat ni sedap juga kalau dapat dimasak bersama belimbing  buluh.Sedap sangat pada citarasa Uj, amat sesuai rasanya.Tapi yelah belimbing buluh ni pun susah nak jumpa.Kalau dicarik memang tak jumpa.Tapi bila tak nak ada pulak orang yang  menjualnya.Sebenarnya kalau difikirkan memang takder rezekilah tu.Bagi Uj kalau masak gulai babat ni santannya mestilah pekat.Terasa masam asamnya,terasa aroma serainya dan terasa pedas cilinyanya.Barulah "kaww " kata orang.Oklah  jom jamu mata bagi mereka yang menyukai gulai babat ni.Bagi sesiapa yang tak suka babat ni, maaf yer...lelap mata yer.....







Bahannya:

1 kilo babat dibersihkan.
1 biji bwg besar dihirs
2 inci halia dihiris
segenggan ciliapi  ditumbuk  (ikut tahap kepedasan yang dikehendaki)
2 inci kunyit hidup ditumbuk lumat @ dikisar
santan dari sebiji kelapa(klu kelapa kecil 2 biji)
5 btg serai diketuk.
8 keping asam keping.
garam
1 paket rebung jeruk dibersihkan dan diperah airnya.


Caranya:

1.    Babat dibersihkan dipotong kecil.Gaul dengan perahan air limau kasturi.Basuh bersih dan
       ditoskan airnya.
2.    Gaulkan babat dgn sedikit kunyit,3 btg serai,4 keping asam keping dan sedikit garam.Gaul rata
       dan rebus  babat  dgn sedikit air sehingga separuh empuk,dan air rebusannya berkurangan.
3.    Bila babat dah separuh empuk addkan halia hiris,bwg besar hiris ciliapi,serai yang berbaki,asam
       keping garam, santan serta rebung yang telah diperah airnya.Kacau rata semua bahan.
4.    Masak  babat sehingga santan mendidih dgn api yang sederhana.Kacau selalu Bila babat dah
       empuk, addkan sedikit garam lagi dan biarkan kuah mereneh dan memekat.
      








           Jom  makan....




No comments:

Post a Comment