Thursday, 23 January 2014

KEK PISANG LEMBAB BERKEJU







Assalamualaikum..salam ceria buat semua teman...
Gi buat blogwalking kt dapur kengkawan ramai yang duk tayang kek pisang dan muffin .Semua resepi sedap-sedap belaka.Rambang mata pulak dibuatnya.Tak tau mane satu yang nak dipilih.Secara kebetulan pisang pun ada seikat dalam simpanan.Masih cantik dan montel-montel pisangnya.





 Bila chek kat stok banyak pulak barang yang kurang.Dengan serbuk kokonyalah,dgn cawan muffinnya dengan perisa pandannya dengan coklat chipnya...Gula kastor pun dah abis yang tinggal hanya gula perang jer..Adehh...Nak kuar gi beli barang malas pulak.

Puas gak memikir...last-last Uj campurkan keju cheddar dan gula perang jer dalam kek pisang tu.Secara kebetulan pulak keju cheedar  masih lagi berbaki ketika Uj buat snow cheese cake aritu .Masih elok lagi didalam simpanan.Kalau disimpan lama sangat takut pulak luput tarikhnya..sayang terbuang begitu saja..Barang sekarang ni pun dah mahalkan..Uj skip dulu nak buat kek pisang dari resepi kengkawan.InsyaAllah bila ada bahan nanti Uj akan cuba kesemuamya.Kek pisang moist ni Uj gunakan resepi dari Cik Mat Gebu.Secara kebetulan kek pisang resepi CMG ni menggunakan gula perang.Terima kasih diatas resepi...Uj cuma tambahkan parutan keju cheddar jer didalam adunan pisang ni...






RESEPI: KEK PISANG LEMBAB DENGAN KEJU CHEDDAR
SUMBER :CIK MAT GEBU


BAHANNYA:


115g tepung gandum*
1/2 sudu teh soda bikarbonat*
1/4 sudu tea garam*
3 biji telur gred B
1 sudu teh ovellet
70 g gula perang
120 ml myk jagung/ myk msk
125 g pisang restali yg dilecek(Uj guna pisang berangan)#
1 sudu teh esen vanila #
1 sachet(peket) nescafe 3in 1(mild)#
sedikit parutan keju cheddar utk digaul dan ditaburkan diatas permukaan kek


CARA:

1. Panaskan oven 160 darjah.Ayak tepung bersama garam dan soda bikarbonat.Ketepikan
2. Lecek pisang bersama bhn yg bertanda #.Ketepikan
3. Putar gula perang bersama ovalette.Sebati
4. Add telur putar dgn kelajuan yg tinggi sehingga kembang dan pekat (spt adunan kuih bahulu)
5. Add pisang yg telah dilecek.Putar lagi.
6. Add tepung berselang seli dgn myk jagung (dry wet dry).Kacau sebati.Addkan juga parutan keju
    cheddar.Kacau rata dan sebati.
7. Tuang dlm loyang dan taburkan sedikit lagi parutan keju cheddar.Bakar dgn suhu 160 degree
     selama 45 ~ 50 minit.Mengikut tahap kepanasan oven memasing.



 Struktur kek yang lembab ditambah lagi dengan parutan keju ....lemak-lemak manis dan masin gitew.. Dan UJ kalau bako kek pisang ni suka bagi rangup-rangup sikit...Suka makan tepinya yang rangup tu...


         Okey...happy baking...













20 comments:

  1. Replies
    1. zila...rasa lemak-lemak gitew.saja nk abiskan stok keju...=)

      Delete
  2. Aslmkm. Sana sini banyak resepi pisang. Along pun ada banyak pisang ni & baru lepas meng'apam' hehee. Good idea tambah cheese!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam along...buat apam pisang pun sdap gak along....kalau dh namanya pun pisang buat ape pun sedap..wat cekodok pun sedap yumyum....

      Delete
  3. assalamualaikum..

    wah..tayang kek pisang dengan cheese pula..em, mesti sedap ni..bagus juga idea untuk menggabungkan kedua bahan ni kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalikumsalam wana..tkasih ...saje UJ duk gatai nak abiskan stok cheese cheedar yg masih berbaki....=)

      Delete
  4. Musim keju sekarang ni..kek pisang memang sedapppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkasih mel...keju dan pisang ..gabungan yg x mengecewakan...=)

      Delete
  5. Gebu nya kek pisang uj...cheese ada...pisang pulak xde ni...kena tangguh dulu le...weekend nnti baru g beli pisang...kek pisang ni klu buat mmg laku kat umh sy..ada cis pulak tu..adehh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sury bole cuba buat...sedap....lemak-lemak gitew rasanya

      Delete
  6. sedapnyerr.. pagi2 dah nampak kek pisang berkeju lagi tu... kalau dpt sekeping dua sedap jugak..
    betul tu.. kita pun sama.. nak buat apa2 selalunya ikut apa bahan yang ada dlm simpanan.. kalau xde tu mcm malas nak pegi cari.. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah madiha...klau bhn dah takder malas nak gi carik...gabungkan bahan yg ader jer...

      Delete
  7. Assalam umie
    Gebusnya, sedappp ni wat mkn petang
    Blm try yg bercheese, kena cp resepinya dulu he hee
    Kena try sendiri nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam sara...leh try sara....dah try jgn lupa anto kt Uj sepiring hehehe...

      Delete
  8. as salam sedapnya kek pisang beru jer lepas buat kek kurma ....sebab nak habiskan stok kurma yg berbulan2 dok dalam peti hiii..ni tengok kek pisang pulak.. lama jugak tdah tak buat kek pisang ...nanti ada masa bolh gak nak buat :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam wani..hehe tulah kan..bile tguk kengkwn buat terasa nak buat...klu bole semua resepi nak buat...semua resepi menawan kalbu....

      Delete
  9. Salam sis..sedapnya..sue baru buat last week kek pisang but tak taruh keju cheddar...mesti terangkat kann..next time skodeng blog akak dulu laaa heeeee....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam sis tkasih...sedia berkongsi dan dikongsikan segala resepi...tkasih krn sudi skodeng hehe

      Delete