mytasteindonesia.com

Tuesday, 21 January 2014

PUFF TELUR PORTUGIS






Assalamualaikum dan salam ceria....
Dah lama Uj mengidam nak buat tart telur poutugis.Selalu gi wat blogwalking kt blog kengkawan meleleh jer air liur bila nenguk kawan-kawan duk tayang tart telur portugis ni.Skipp dulu, keinginan tu, sebabnya tahap kerajinan tu belum ada.






Malam tadi tetiba mimpi pulak Uj makan tart portugis.Adeh sampai mimpi-mimpi pulak ..
Bangun jer tido pagi tadi terasa kepala  berdenyut-denyut sangat .Pas sarapan Mr hubby pun dah gi keje,Uj pun terus telan ubat sakit kepala dan baring kejap.Tetiba terjaga tenguk jam dah kul 11 pagi.Merempit gi mandi pastu terus gi kedai ,nak carik pastri puff jenama kawan ingat nak buat puff portugis.Sib baik ada.Rezekilah tu...
Resepinya pun Uj dah simpan lama.Selongkar balik resepi.Jumpa Alhamdulillah.Pastu susun bahan terus buat sambil kepala berdenyut-denyut...Uj guna resepi Kak Gee.Sedap.... puas atilah bila dapat buat dan makan sendiri.Tkasih Kak Gee diatas resepi.....Tapi kalau rajin nak buat menggunakan kulit tart boleh rujuk didapur Kak Paty( boleh rujuk dlm blog kak Gee).Uj buat guna pastri puff jenama kawan jer cam kak Gee.





Resepi: Puff Telur Portugis
Sumber :  Kak Gee ( Fauziah Samad)


BAHANNYA:

100 g whipping cream
125 ml susu UHT
55 g gula kastor
1 keping cheddar cheese
2 bji telur dipukul ringan
secubit garam
1/4 sdu teh esen vanila


CARA:



1.    Panaskan oven suhu 220 darjah. 
2.    Keluarkan pastri jenama kawan (kalau guna) biar pada suhu bilik.
3.    Panaskan sedikit separuh dari whipping cream dalam periuk kecil atas dapur. 
4.    Sebaik mendidih sekejap, masukkan gula halus. Kacau sehingga hancur dan sebati. 
5.    Kemudian masukkan separuh lagi whipping cream dan cheese. Kacau bagi sebati dan alihkan    
       dari api.Sejukan sekejap.
6.    Pukul telur ringan bersama sedikit garam dan esen vanilla. Masukkan juga susu UHT. Kacau 
       rata.
7.    Kemudian masukkan bancuhan telur ke dalam bancuhan susu. Kacau sebati dan tapis.

8.    Potong kepada 4 bahgian puff pastri dan susunkan kedalam acuan tart.Tekan sikit biar rata.
9.    Tuangkan bahan telur tadi kedalam pastri.Jangan penuh sangat.
10.  Bakar kedalam oven dgn menggunkan api atas dan bawah selama 25 ~ 30 sehingga kekuningan
       tahap kepanasan oven memasing. 




Yang ni baru kuar dari oben..masih panas lagi...Bila dalam oven telurnya mengelembung bila kuar dari oben kempis sikit....





Uj buat dalam acuan tart jer..senang citer..pastu susun dalam dulang terus bako...





Yang ni lak keratan rentas puff telur Portugis..tu..Rangup diluar .dan yumyum..Tak teruja ke nak buat...( dgn niat menghasut hehe)








            Ok...Enjoyyy.....










10 comments:

  1. salam
    rajin nye akak buat Puff Telur Portugis..mmg npk sedap puff tu...

    ReplyDelete
  2. Ady Uj dh lama ngidam nak buat. tapi tak buat2.Akhirnya terbuat sebab mimpi makan puuff telur portugis hehe...

    ReplyDelete
  3. Salam UJ, cantik kejadian tart telur portugis ni...terliur kita.

    ReplyDelete
  4. Waalaikumsalam fiza..tkasih...tapi rasanya Uj belum mahir lagi dlm mbuat puff portugis ni. dri segi rupa byk yg kurang lagi..ni pun setakat nak makan sendiri jer...ada tu lagi cantik pembuatannya...=)

    ReplyDelete
  5. sedapnyer puff telur tu... rangup2 dgn kastard telur manis2 buah.. hmm.. memang sedap. dulu sebelum pandai baking.. masuk kedai roti tart telur satu kewajipan selain roti.. skrg ni mmg dah jarang masuk kedai roti.. kecuali roti sandwich je yg selalu beli..hehe.. tp dah lama juga sy tak buat jenis2 manisan gini... mls yg amat..

    ReplyDelete
  6. sama lah kita madihaa dlu klu msuk kdai roti mmg tart telur yg dicarik.tapi skrg dah tau buat ..berbaloi rasanya..=)

    ReplyDelete
  7. salam kak..

    nampak sedap puff telur tu..lapar perut tengok apalagi musim hujan2 macam ni perut cepat ja lapar kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam wana..klu waktu hujan mmg sentiasa lapakan wana..kena plak dgn puff yg rangup ni...hehe..bole buat wana..mudah sgt dan berbaloi...

      Delete
  8. oh ada pastry siap ye... buat sendiri lah mlm2 ni..kdai xbuka dh

    ReplyDelete