mytasteindonesia.com

Wednesday, 26 February 2014

APA MENU ARINI YER













Assalamualaikum...salam sejahtera buat semua teman..
OK Cer teka Uj masak ape arini.Hehe..
Sebenarnya malu nak letak N3.Tu yang Uj duk tanya tu, apa menu arini.Biasalah kan.Semenjak kebelakangan ni mood nak membaking kelaut.Malas sesangat lah nak menggodek kek.Makanya Uj sharekan jer apa yang Uj hidangkan untuk santapan harian.








Haa..arini Uj goreng tonggeng ayam..OPss..hehe malu lak nak sebut.Tonggeng ayam ni memang peberet En.Suami Uj.Beliaulah yang beli ni.Uj pun suka gak.Tapi tak leh nak makan banyak sangat.Takutlah nak ternak kolesterolkan...Tapi sebenarnya yang banyak kolesterol tulah yang sedapkan dan mengguda betul tak???...
Sebenarnya Uj pangge tonggeng ayam ni,bontot ayam.Tapi nak berbudi bahasa sikit lam blog ni..Maklumlah ada yang membacanya.Maka perkataan "bontot" tu sensetip sikit hehe.Uj pangge tonggeng ayam jer...Ni mesti ada yang tak penah makan ni..hehe  maaflah yer..Terpublish pulak menda alah ni...







Bahannya:


1/2 kilo tonggeng ayam dibersihkan
 segenggam cili api ditumbuk ( ikut tahap kepedasan yang diingini)
2 biji bawang besar dihiris kasar
sedikit kunyit serbuk
sedikit garam sedikit perasa( optional)
minyak untuk menumis.


Cara:

1.  Panaskan minyak .Gaul tonggeng aym dengan sedikit  garam dan serbuk kunyit.Goreng  sehingga
     garing sedikit dan angkat.Ketepikan.
2.  Kurangkan sedikit minyak dan goreng ciliapi tumbuk tadi.Goreng sehingga cili masak dan sedikit
     garing.
3.  Bila cili dah garing addkan sedikit garam serta perasa.
4.  Addkan juga bawang hiris tadi .Kacau rata.
5.  Akhir sekali addkan tonggeng ayam.Gaul rata .Bila semua bahan dah serata.Angkat dan sedia
     untuk dihidangkan bersama nasi panas.




    Uj gandingkan masak lemak putih taugeh bersama tauhu dan ikan masin sepat goreng.....




    montok-montok jerkan..tonggeng ayam ni...hehe





                      Enjoyy....










4 comments:

  1. Replies
    1. sesekali je bole wana..klu selalu..berminyak2 badan nnti...hehe

      Delete
  2. Assalam UJ, tenung punya tenung tak tau apa..bila baca baru tau menda tu tuttttt ayam punya hehe.saya tak pernah makan menda alah ni..kalau beli ayam pun buang part ni sebab tak reti masak huhu

    ReplyDelete
  3. Waalaikumsalam Lina..hehe tulah nk sebut malu..bagi yg peberet klu dah dapt mkn x leh nk berenti...hehe

    ReplyDelete